Biogen astronomskom cijenom svog novog lijeka rasplamsao polemiku o zaradi farmaceuta

Autor: Tomislav Pili , 09. lipanj 2021. u 07:11
Cijena dionice Biogena u ponedjeljak je skočila 38 posto /REUTERS

Cijena je daleko iznad očekivanja analitičara i dodatno naglašava želju Bidenove administracije o pojeftinjenju lijekova u SAD-u.

Astronomska cijena koju je Biogen postavio za svoj novi lijek koji je već izazvao brojne kontroverze iznenadila je i financijske analičare, ali i opet potaknula pitanje cijena lijekova na američkom tržištu, najvećem i najprofitabilnijem na svijetu.

Nedugo nakon vijesti da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila primjenu Aduhelma – prvog novog lijeka protiv Alzheimerove bolesti u dva desetljeća – Biogen je izašao i sa cijenom.

Aktivisti na ‘zadnjim nogama’

Godišnja doza stajat će vrtoglavih 56.000 dolara, znatno iznad očekivanja analitičara. Kako prenosi Financial Times, Evercore ISI očekivao je cijenu od 10.000 dolara, dok su u švicarskoj banci UBS prognozirali 24.000 dolara.

Brian Abrahams, analitičar RBC Capital Marketsa,u bilješci klijentima je napisao kako cijena koju je postavio Biogen više priliči lijekovima za rijetke bolesti od kojih godišnje oboli stotinjak pacijenata, a ne za bolest od koje boluju milijuni ljudi.

Aktivisti kampanje za priuštive lijekove odmah su se “digli na zadnje noge” zbog tako visoke cijene. Naime, kompanija je ovim potezom dodatno zaoštrila situaciju s obzirom da je godinama meta kritika zbog visokih cijena svojih lijekova, uključujući i one protiv multipla skleroze (MS) i spinalne mišićne atrofije.

24.000

dolara cijena je koju su očekivali u UBS-u, a 10.000 dolara u Evercore ISI-ju

Primjerice, Biogenov prodajni hit protiv MS-a, Tecdifera, počeo se prodavati u proljeće 2013. po cijeni godišnje doze od gotovo 54.000 dolara. Do 2019. cijena mu je narasla na 95.000 dolara, prema podacima američkog Nacionalnog društva za multipla sklerozu.

Aktivisti smatraju da je cijena Aduhelma posebno problematična s obzirom na kontroverznu proceduru dobivanja FDA-ovog odobrenja, ali i činjenice da dio liječnika i znanstvenika smatra da je lijek jedva učinkovit.

“Premda sam sretan zbog odobrenja, mora nam biti jasno da će ovaj lijek u najboljem slučaju imati malu korist i pomoći će samo nekim, pažljivo odabranim pacijentima”, rekao je John Hardy, profesor neurologije na londonskom sveučilištu College.

FDA je svoju odluku temeljio na zaključku kako postoje jaki dokazi da Aduhelm smanjuje uzrok bolesti, beta-amiloidni plak u mozgu, te je “razumno očekivati da smanjenje plaka donese veću korist pacijentu”, stoji u priopćenju.

2500

dolara do najviše 8300 dolara trebao bi koštati lijek, izračunao je ICER

K tome, Aduhelm je prvi lijek odobren jer usporava napredak bolesti, za razliku od ostalih koji su usmjereni na simptome. Inače, znanstveni savjet FDA u studenom se očitovao protiv odobravanja ocijenivši da nema dovoljno dokaza o djelotvornosti lijeka.

To mišljenje ne obvezuje, ali je rijetkost da ga FDA zanemari. Jedan od članova znanstvenog savjeta jest i britanski epidemiolog Caleb Alexander koji je za Bloomberg kazao kako je na odobrenje utjecala velika potražnja i stupanj medicinskih potreba za takvim lijekom.

“On zasigurno nije odobren temeljem zaključaka iz rezultata ispitivanja”, izjavio je Alexander. Inače, udruge oboljelih od Alzheimerove bolesti snažno su lobirale za njegovo odobrenje.

Michael Carome, direktor analize zdravstvenog sektora u organizaciji Public Citizen, ističe za FT kako je odobrenje Aduhelma “jedna od najgorih odluka koje je FDA ikada donio”.

Snažna reakcija na burzi

Cijena Biogenove dionice u ponedjeljak je skočila 38 posto, zaustavivši se na 395,85 dolara, najvišoj razini u šest godina. Snažnu reakciju na burzi potaknula je odluka FDA da se lijek odobri za sve oboljele od Alzheimerove bolesti, neovisno o stadiju bolesti, a ne samo za one u srednjem stadiju, na kojima je lijek i ispitivan.

Koliko je Biogen “napumpao” cijenu lijeku govori i procjena Instituta za klinička i ekonomska istraživanja (ICER), američke neprofitne organizacije koja izračunava fer cijenu lijekova. Prema njihovu izračunu temeljem dostupnih informacija, cijena godišnje doze Aduhelma trebala bi se kretati između 2500 i 8300 dolara.

Gotovo 6 milijuna Amerikanaca živi s Alzheimerom, koji je šesti uzrok smrti u SAD-u. Oboljeli postupno gube pamćenje, a u završnoj fazi bolesti ne mogu obavljati svakodnevne obveze ni razgovarati. ICER je priopćio kako bi Biogenova cijena bila opravdana jedino kada bi Aduhelm u potpunosti zaustavio kognitivno propadanje, a ne tek usporio napredovanje bolesti.

Objavu cijene lijeka valja promatrati i u kontekstu poziva administarcije predsjednika Joea Bidena farmaceutima na snižavanje cijena lijekova.

S druge strane, Bidenova podrška suspendiranju patentnih prava na cjepivo protiv koronavirusa među proizvođačima lijekova je proširila bojazan da će administracija zauzeti sličan oštar stav i prema cijenama na američkom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close