Bingo i dalje vodeći trgovački lanac u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2019. u 11:12
Nadmoćna vodeća pozicija tuzlanske kompanije u BiH

Domaći trgovci povećali su udio na tržištu prehrambenih proizvoda u 2018. godini, nakon što su iz BiH otišli Delhaize i ITM Enterprises, a Tuš i Agrokor zapali u probleme.

Domaći trgovci povećali su udio na tržištu prehrambenih proizvoda u BiH u 2018. godini, a Bingo je osigurao nadmoćnu vodeću poziciju na tržištu, pokazuje analiza Euromonitora, izvještava Indikator.ba.

"Domaći trgovci zauzimaju vodeći udio u suvremenim maloprodajnim lancima u BiH, koji su povećali za vrijeme analize tržišta, budući da su veliki međunarodni akteri Delhaize i ITM Enterprises napustili tržište, dok je regionalni igrač Tuš Trade otišao u stečaj, a Agrokor doživio teške turbulencije smanjujući svoje poslovanje kao dio procesa restrukturiranja", navodi Euromonitor.

Bingo iz Tuzle je tokom prošle godine ostao na hipermarketima, formatu koji mu je pružio dovoljno prostora za rast. Najveći rast u udjela u suvremenim trgovinama prehrambenim proizvodima u 2018. godini, prema Euromonitoru, ostvario je Mercator – BiH.

Maloprodajni brand Mercator ponovno je uveden u BiH u sklopu restrukturiranja Agrokorovog poslovanja. Hipermarketi su zabilježili najveći rast vrijednosti u trgovinama prehrambenim proizvodima u BiH u 2018. godini, a domaći Fis zadržao je lani prvo mjesto među mješovitim trgovcima.

Manji format u mješovitim maloprodajnim lancima i raznovrsnim trgovinama kontrolira kompanija Studio Moderna, koja je zabilježila solidan rast. Studio Moderna je regionalni specijalist za kućne potrepštine i još uvijek najviše prodaje ostvaruje iz tog kanala.

Komentirajte prvi

New Report

Close