BiH uvozi osam puta više vina nego što ga izvozi

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2016. u 21:59
Građani se umjesto vina okreću potrošnji piva, domaće rakije ili drugim jeftinijim pićima

Najviše uvoznih vina spada u kategoriju stolnih jer BiH vinari ne vide interes u proizvodnji jeftinijih vrsta.

Niska kupovna moć potrošača i djelimična zamjena stranih vina domaćim doveli su do pada uvoza u BiH, ali je istovremeno smanjen i izvoz, piše Glas Srpske. Iako vrhunska vina iz BiH podruma pronalaze put do domaćih kupaca, uvoz vina i dalje je osam puta veći od izvoza, a u prva četiri mjeseca ove godine zamjetan je trend istovremenog pada i izvoza i uvoza.  

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je ta zemlja u prvoj trećini godine uvezla vino vrijedno 7,91 milijuna KM (oko 32 mil. kn), što je za 7,13% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz vina je smanjen za 606.363 KM, a BiH je najviše uvozila iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. S domaćeg tržišta je u isto vrijeme izvezeno vino ukupne vrijednosti 1,17 milijuna KM, što je za 11,94% ili 158.771 KM manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše vina otišlo je u Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i Crnu Goru.

BiH vinare još muči manjak podrške nadležnih institucija, prekomjeran uvoz i veliki broj nelegalnih vinarija koje u neopremljenim punionicama flaširaju vino sumnjive kakvoće. Dodatni problem je nedovoljno razvijena kultura ispijanja vina i niska kupovna moć potrošača koji zbog tankih kućnih proračuna biraju cjenovno prihvatljivija vina. Najveća količina uvoznih vina spada u kategoriju stolnih jer domaći vinari ne nalaze interes u proizvodnji jeftinih vrsta, budući da od vrhunskih zrna grožđa mogu dobiti najkvalitetnija pića koja na svjetskim smotrama osvajaju prestižne nagrade.

Željko Jungić, vlasnik i direktor vinarije Jungić iz Čelinca, smatra da je smanjenje uvoza djelimično nadoknađeno domaćim vinima, ali i da se stanovništvo okreće kupovini piva, domaće rakije ili drugim jeftinijim pićima. "Vinarije iz RS na domaćem tržištu godišnje prodaju između 300.000 i 400.000 litara vina, a te količine nisu dovoljne za značajnije izvozne uspjehe", kaže Jungić. Tihomir Kuduz, direktor vinarije Tvrdoš, rekao je da bi nadležne institucije trebale zaštititi domaću proizvodnju kroz subvencije kako bi ona bila konkurentna i kako bi uvoz vina bio dodatno smanjen. "Dotad moramo raditi na kakvoći, podizanju novih vinograda i brendiranju regije iz kojih potječe vino jer inozemni kupci ne znaju da je naše vino kvalitetno", tvrdi Kuduz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close