BiH gradovi među najboljima za ulagače

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2014. u 22:00
Poziv na ulaganje na internet stranicama BiH BEAR-a

Za prestižnu nagradu Europski gradove i regije budućnost 2014./15., prijavilo se čak 468 gradova i regija, u okviru pet kategorija.

Prema ocjenama specijaliziranog časopisa za izravna strana ulaganja, fDI Magazine (Financial Times Group) područje BEAR-a koje čine bosanskohercegovačke općine Teslić, Tešanj i Žepče svrstane su u Top 10 južnoeuropskih regija u kategoriji najboljih europskih investicijskih lokacija prema troškovnoj učinkovitosti.

Odabir se odvijao u sklopu natječaja Europski gradovi i regije budućnosti za 2014./2015. godinu, objavljeno je na internet stranicama razvojne agencije Žepče. Rezultati natječaja objavljeni su u dvomjesečnom broju veljača-ožujak 2014. godine fDi Magazine koji ima više 15.000 pretplatnika diljem svijeta, a među njima je najviše korporativnih i međunarodnih investicijskih profesionalaca i stručnjaka.

Razvojna inicijativa
Područje BEAR-a  nalazi se na 10 mjestu konačne ovogodišnje ljestvice. BEAR označava Business Excellence Area – Područje poslovne izvrsnosti i predstavlja razvojnu inicijativu općina Teslić, Tešanj i Žepče koju je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu suradnju – GIZ.

Promotivna strategija
Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka skupina donijela odluku o proglašenju najboljih europskih gradova i regija su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na top listi europskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja i preporuku možda vodećeg gospodarskog lista u svijetu za lokacije u koje treba ulagati.Natječaj za najpovoljnije investicijske lokacije u Europi objavljen je u listopadu 2013.godine. Predstavnici BEAR područja, općina Tešanj, Teslić i Žepče zajedničkim snagama prijavili su se na ovaj natječaj, predstavili investicijske prednosti svoga područja, i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije: Top 10 Europskih regija općenito – prema troškovnoj učinkovitosti investicije i Top 10 Malih europskih regija – prema troškovnoj učinkovitosti investicije.

Za prestižnu nagradu fDI-a za europske gradove i regije budućnost 2014./15., prijavilo se čak 468 gradova i regija, u okviru pet kategorija: ekonomski potencijal, radna sredina, isplativosti, infrastruktura i poslovne naklonosti. "Ovo su izazovna vremena za direktne strane investicije u Europi. Sa usporenim rastom u mnogim velikim gospodarstvima i nastavkom prošlogodišnje krize u eurozoni, priljevi investicija u regiju znatno su se smanjili. Stoga je od ključnog značaja za europske gradove i regije da zauzmu proaktivan stav prema promociji izravnih stranih investicija i osiguraju što veću konkurentnost investicijskih okruženja. Naša rangiranja prepoznaju lokacije koje čine upravo to i ističu odgovarajuće prednosti gradova i regija svih veličina diljem Europe", rekla je Courtney Fingar, glavna urednica fDI Magazina.

Prepoznatljive mjere
Razvojna agencija Žepče, Tešnjanska razvojna agencija i Odjel za razvoj općine Teslić, zadužene za koordinaciju i razvoj regije BEAR, u prijavi su za Žepče, Tešanj i Teslić predstavili mjere koje se provode za poticanje stranih ulaganja i mogućnosti koje stoje na raspolaganju stranim ulagačima, a koje su, kako se pokazalo i u ovom slučaju, bile prepoznatljive prema kriterijima ocjenjivanja najboljih europskih gradova i regija, što je potvrdilo i rangiranje regije BEAR na visokom desetom mjestu.Ovo je svakako izniman rezultat i priznanje za ove tri općine iz Bosne i Hercegovine i njihove napore na promociji investicijskih prednosti koje imaju. Dakako, ono što je krajnji cilj svih njihovih aktivnosti jest povećana razina izravnih stranih investicija i povećanje broja održivih radnih mjesta u ovoj mikroregiji Bosne i Hercegovine. 

Tko čini regionalnu grupu

Gradovi s 30 do 50 tisuća stanovnika

Teslić je grad i sjedište istoimene općine u Bosni i Hercegovini, a procjenjuje se da ima oko 53.000 stanovnika. Područje Tešnja je nakon završetka rata u BiH prostorno svedeno na 209 četvornih kilometara, a nakon formiranja općine Usora površina općine je 160 km2. Prema procjenama u općini Tešanj živi pedesetak tisuća stanovnika. Grad Žepče je smješten u središnjoj Bosni, na cesti M-17 između Zenice i Doboja. Procjenjuje se da ima nešto više od 31 tisuće stanovnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close