Biden upozorava da će milijuni gladovati ako se “zatvori” vlada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2023. u 23:08
FOTO: REUTERS/Elizabeth Frantz

Američki predsjednik Joe Biden i jedan od njegovih glavnih suradnika upozorili su u ponedjeljak da bi “zatvaranje” savezne vlade moglo prouzročiti široku patnju, uključujući brz gubitak subvencija za hranu za gotovo sedam milijuna žena i djece s niskim primanjima.

Biden je rekao kako bi neuspjeh Kongresa da financira saveznu vladu imao strašne posljedice za crnačku zajednicu, uključujući smanjenje prehrambenih subvencija, inspekcija odlagališta opasnog otpada i provedbe pravednih zakona o stanovanju.

Rekao je da su se on i predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Kevin McCarthy, prije nekoliko mjeseci dogovorili o razinama potrošnje za vladu.

“Dogovorili smo se, rukovali smo se. Sada mala skupina ekstremnih republikanaca u Zastupničkom domu ne želi ispuniti taj dogovor, a svi u Americi mogli bi se suočiti s plaćanjem cijene za to”, rekao je Biden.

Na pitanje je li razgovarao s McCarthyjem Biden je odgovorio da nije. Na pitanje kada će razgovarati, odmahnuo je glavom.

Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack rekao je ranije novinarima da će “velika većina” od sedam milijuna sudionika u Programu posebne dopunske prehrane za žene, dojenčad i djecu (WIC) vidjeti neposredno smanjenje beneficija u danima i tjednima nakon početka “zatvaranja”.

Gotovo polovica novorođenčadi u SAD-u oslanja se na WIC.

Zasebni program pomoći u prehrani (SNAP) nastavit će se kao i obično tijekom listopada, ali i on bi mogao biti pod utjecajem zatvaranja nakon toga.

Više od 40 milijuna Amerikanaca oslanjalo se na SNAP kako bi spojilo kraj s krajem 2022. godine. Inflacija je stavila novi pritisak na kućne proračune, s cijenama koje su od pandemije covida-19 više za raznu robu – od kruha do svježeg povrća i formule za bebe.

Tijekom zatvaranja, agencije za poljoprivredne usluge također će prestati davati zajmove poljoprivrednicima tijekom žetve, a oni koji žele kupiti kuće neće moći dobiti zajmove u ruralnim područjima, rekao je Vilsack.

Više od 50.000 radnika ministarstva poljoprivrede bit će na neplaćenom dopustu.

Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom mogao bi ovoga tjedna krenuti s oštrim rezovima potrošnje koje bi gotovo sigurno odbacio Senat pod kontrolom demokrata.

Iako rezovi ne bi postali zakon, neuspjeh oba doma da se dogovore mogao bi do sljedeće nedjelje dovesti do djelomičnog “zatvaranja” (shutdown) američke vlade.

Zastupnici Zastupničkog doma trebali su u utorak razmotriti četiri zakona o potrošnji za nadolazeću fiskalnu godinu koji bi također nametnuli nova ograničenja pristupa pobačaju, poništili klimatsku inicijativu Bidenove administracije vrijednu 11 milijardi dolara i nastavili s izgradnjom zida na granici s Meksikom, što je bila inicijativa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Biden je obećao staviti veto na najmanje dva zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close