Bersani u vodstvu na predizborima talijanske ljevice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2012. u 08:55
Pier Luigi Bersani / EPA

Pretpostavlja se da se izborima odazvalo oko četiri milijuna pristaša ljevice. Konačni rezultati očekuju se kasnije u nedjelju ili rano u ponedjeljak.

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani vodi na izborima talijanskog lijevog centra za njihova kandidata za premijera na općim izborima sljedeće godine, pokazale su izlazne ankete nakon zatvaranja birališta. Izlazne ankete RAI-ja pokazuju da Bersani osvaja 44 posto glasova ispred najvećeg protukandidata Mattea Renzija, gradonačelnika Firence i također člana PD-a, koji dobiva 36 posto. Na trećem je mjestu Nichi Vendola, predsjednik pokrajine Apulije i čelnik Pokreta za ljevicu sa 16 posto.

Bersani (61) je i prije izbora bio favorit zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a i potporu unutar stranačke jezgre. Međutim, snažan odaziv na izbore, koji nisu bili ograničeni samo na članove PD-a, stožerne stranke talijanske ljevice, povećali su očekivanja da Renzi može ostvariti dobar rezultat.

Pretpostavlja se da se izborima odazvalo oko četiri milijuna pristaša ljevice. Konačni rezultati očekuju se kasnije u nedjelju ili rano u ponedjeljak. Ako nijedan od petero kandidata ne osvoji apsolutnu većinu, drugi krug s dvojicom najboljih održat će se 2. prosinca.

Talijanski opći izbori održat će se u proljeće 2013. godine. Aktualni premijer, tehnokrat Mario Monti, koji je za predsjednika vlade imenovan prije godinu dana nakon ostavke Silvija Berlusconija s ciljem da Italiju izvuče iz dužničke krize, najavio je nedavno da se na njima neće natjecati.

Komentirajte prvi

New Report

Close