Berlusconi će se ipak ponovno kandidirati?

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2012. u 11:42
Silvio Berlusconi / EPA

“Stanje danas je mnogo gore nego što je bilo prije godinu dana kada sam napustio vladu iz osjećaja odgovornosti i ljubavi prema svojoj zemlji”, rekao je Berlusconi.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi jasno je dao naslutiti u srijedu da će se kandidarati na izborima iduće godine, rekavši kako neće dopustiti da Italija zapadne u recesiju i da ga se "opsjeda zahtjevima" da se kandidira. Iako je Berlusconi posljednjih mjeseci stalno mijenjao stav o svojoj kandidaturi na izborima koji se trebaju održati na proljeće, njegova posljednja vrlo oštra kritika Montijeve gospodarske politike dolazi u kritičnom trenutku uoči početka predizbornih aktivnosti.

"Stanje danas je mnogo gore nego što je bilo prije godinu dana kada sam napustio vladu iz osjećaja odgovornosti i ljubavi prema svojoj zemlji", rekao je Berlusconi u izjavi objavljenoj nakon dugog sastanka sa čelnicima njegove stranke Narod slobode (PDL) ranije u srijedu. "Ne mogu pustiti da moja zemlja padne u beskrajnu spiralu recesije. Nije moguće ovako nastaviti", rekao je Berlusconi nakon što je ustvrdio da je bio "pod opasdom zahtjeva iz stranke da što prije objavi povratak u politiku kako bi vodio PDL".

"Današnja Italija je na rubu ponora: gospodarstvo je iscrpljeno, još je jedan milijun ljudi više nezaposleno, kupovna moć je pala, porezni pritisak raste do neprihvatljivih razina", rekao je Berlusconi i istaknuo da su talijanske obitelji izmučene strahovima hoće li moći platiti porez na domove koji je Monti uveo kako bi smanjio proračunski manjak. Ton Berlusconijevih izjava podsjeća na onaj njegovih izjava koje je prenosila njegova televizijska mreža Mediaset kada je 1994. ušao u politiku govoreći da će "izaći na polje" kako bi spasio zemlju od komunizma.

Berlusconi je ostavku na položaj premijera podnio 2011. godine, dok je Italija bila na rubu dužničke krize poput one u Grčkoj, zbog seksualnog skandala u koji je bila upletena maloljetna prostitutka. Predsjednik Giorgio Napolitano tada je od bivšeg europskog povjerenika Marija Montija zatražio da sastavi tehnokratsku vladu uz potporu široke koalicije koja je uz lijevi centar uključivala i PDL, navodi agencija Reuters. Agencija ANSA u svojoj je vijesti o možebitnoj Berlusconijevoj kandidaturi ocijenila da je odluka o povratku Berlusconija, koja će po riječima bivšeg premijera "zajednički biti donesena idućih dana", "gotova stvar".

Komentirajte prvi

New Report

Close