Bechtelu i Enki malo 800 mil. € za Moravski koridor

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2019. u 22:00
Moravski koridor spojit će Koridor 10 sa Koridorom 11, a povezat će oko 500.000 ljudi/Duško Marušić/PIXSELL

Teški pregovori Srbije s američko-turskim konzorcijem o gradnji autoceste duge 110 kilometara, sa 84 mosta.

Ugovor za izgradnju Moravskog koridora u Srbiji bit će potpisan najkasnije za deset dana, najavila je Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije, prenosi RINA.

"Izuzetno teški pregovori s konzorcijem Bechtel-Enka i dalje traju. Mi ne odstupamo od procijenjene investicijske vrijednosti, a riječ je o 800 milijuna eura. Međutim, od američko-turskog konzorcija imamo drukčije ponude. Ne odustajemo od razine ekonomske investicije koju smo zacrtali, jer Moravski koridor u sebi sadrži tri projekta – telekomunikacijski, cestovni koridor i regulaciju Morave.

Rješenje s kim ćemo potpisati ugovor i na koji način očekujemo u najkraćem mogućem roku, u sljedećih deset dana", rekla je ministrica Mihajlović. Izgradnja telekomunikacijskog koridora uz autocestu podrazumijeva najsuvremenije optičke kabele, postaje za besplatan Wi-Fi internet, suvremeno upravljanje prometom na autocesti, tzv. inteligentne transportne sustave i drugo, tako da će svi sudionici prometa imati najave što se događa na cesti, npr. ima li zastoja i potrebe za preusmjeravanjem prometa. Moravski koridor bit će dugačak oko 110 kilometara i spojit će Koridor 10 s Koridorom 11, a povezat će oko 500.000 ljudi. 

Širina autoceste iznosit će 30 metara, imat će ukupno 139 objekata, od čega 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 petlji. Kada je riječ o regulaciji rijeke Morave, Mihajlović je objasnila da je poplava bilo ne samo 2014. godine nego i kasnije i da toga više neće biti.  Konzorcij Bechtel-Enka jedini je dostavio ponudu na javnom pozivu za strateškog partnera za izgradnju Moravskog koridora u kolovozu ove godine, nakon što je Ministarstvo građevinarstva u listopadu 2018. potpisalo s američko-turskim konzorcijem memorandum o razumijevanju.

"Čim se potpiše komercijalni ugovor, sve je spremno za početak radova jer je završeno i izvlaštenje zemljišta. Na taj način povezat će se Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Vrnjačka Banja, i tako učiniti da sve što nam je najvažinije bude gospodarski povezano", objasnila je Mihajlović. Prema njenim riječima, novim investicijskim planom bit će uloženo najmanje 10 milijardi eura u cestovni, željeznički i zračni promet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close