Avioprijevoznici pojačavaju kapacitete na letovima unutar Europske unije

Autor: Tomislav Pili , 14. lipanj 2021. u 22:00
Rezervacije letova iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije skočile su 110 posto /REUTERS

Niskotarifni prijevoznik easyJet pridodao je još 150.000 sjedala tijekom ljeta na svoje letove između europskih odredišta.

Zrakoplovne kompanije ubrzano preusmjeruju kapacitete na letove unutar Europske unije kako bi zadovoljile skok potražnje u ljetnoj sezoni.

S druge strane, rezervacije letova između Velike Britanije i Europe na tek su 20 posto predpandemijske razine s obzirom na preporuku britanske vlade da građani godišnje odmore provedu u domaćim ljetovalištima.

Primjetni rast

Kako piše Financial Times, od početka svibnja primjetan je rast potražnje za letovima iz sjevernih europskih država prema turističkim mekama, poput Španjolske i Grčke. Podaci ForwardKeysa pokazuju da su rezervacije letova unutar Europske unije tijekom lipnja dosegle 50 posto predpandemijske razine.

Odvojeni podaci tvrtke za pretragu letova Skyscanner pokazuju da su rezervacije letova putnika iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije u svibnju skočile 110 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Trend rasta i dalje traje, pokazuju podaci, a među najpopularnijim destinacijama španjolska su ljetovališta Palma de Mallorca i Ibiza te grčki otok Kreta.

S druge strane, rezervacije letova iz Ujedinjenog Kraljevstva u svibnju su skočile 74 posto, no većinom se radi o letovima u Portugal koji je na britanskoj “zelenoj listi” što znači da ga London smatra epidemiološki sigurnom destinacijom.

Izvan toga, podaci Skyscannera pokazuju da rezervacije britanskih putnika stagniraju. Iz tog razloga neke zrakoplovne kompanije preusmjeruju zrakoplove s britanskih na letove unutar EU-a.

Preraspodjela kapaciteta

Johan Lundgren, izvršni direktor niskotarifnog prijevoznika easyJet izjavio je FT-u kako je ta kompanija pridodala još 150.000 sjedala tijekom ljeta na svoje letove unutar EU-a.

EasyJet je također prerasporedio kapacitete s letova iz Velike Britanije prema španjolskim ljetovalištima na letove iz Njemačke prema tim odredištima. “Ublažavanje i ukidanje restrikcija potaknulo je pozitivni zamah rezervacija širom Europe, a većina naših rezervacija pokazuje snažan zaokret prema europskim destinacijama.

U normalnim vremenima potražnja iz kontinetalne Europe i Britanije bila bi podjednaka”, navodi Lundgren. Ovakva situacija industriji koja ovisi o turizmu, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazuje da je drugačiji pristup moguć.

“Europa pokazuje da je sigurno otvaranje putovanja moguće i stoga nastavljamo pozivati britansku vladu da hitno učini isto”, kazao je Lundgren. Andrew Flintham, direktor britanske podružnice najvećeg europskog turoperatera TUI-a, kaže kako Britanija riskira da “postane ‘ostanite doma’ zemlja”.

Vlada u Londonu nedavno je predstavila plan promoviranja domaćeg turizma, a resorni ministar Nigel Huddleston pozvao je sunarodnjake da “opet otkriju fantastičnu britansku turističku ponudu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close