Autocesta podigla cijenu zemljišta

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2020. u 21:59
Privatne parcele uz autocestu prodaju se za 3000 eura po aru, a bile su po 600 do 800

Od Surčina do Obrenovca.

Novoizgrađena dionica autoceste od Surčina do Obrenovca, duga 17,6 kilometara, povećala je vrijednost zemljišta za više od četiri puta, jer je cijena ara (100 četvornih metara) sa 600 do 800 eura porasla i do 3000 eura.

Kada bude završeno preostalih 7,9 kilometara od Vojvođanske ulice do petlje Surčin, dobit će se još 80 hektara gospodarske zone, pišu Večernje novosti.

"Potencijalni investitori već se javljaju i istražuju teren koji je sve zanimljiviji za otvaranje tvornica", kaže Stevan Šuša, predsjednik Općine Surčin. Završetkom posljednjeg kraka cestovnog Koridora 11 prema Beogradu treba očekivati da će cijena kvadrata na tom području dosegnuti vrhunac.

Šuša dodaje da Grad Beograd i Općina tu nemaju zemljište, te je za svaki pokušaj dovođenja investitora potrebna dobra suradnja s vlasnicima njiva. S njima je započelo i izvlaštenje zemljišta, koje se otkupljivalo od vlasnika, ali bilo je problema jer ih je nekoliko postavilo nerealne uvjete.

Na području Općine Surčin s novom dionicom autoceste na raspolaganju je 780 hektara gospodarske zone. U Dobanovcima je ona gotovo popunjena novim tvornicama, tako da će budući pogoni u Surčinu biti otvarani oko novog dijela prometnice koja vodi do Obrenovca.

Kada je prije tri godine autocesta stigla do Preljine to mjesto postalo je zanimljivo investitorima. To su prepoznali vlasnici parcela koje se nalaze uz samu novu prometnicu, pa oglašavaju prodaju parcela, i to po cijeni koja je skočila čak 50 puta.

Njive koje su ranije nuđene za samo 50 eura po aru, sada se prodaju za čak 2500 eura po aru. Mnogi sada za kvadrat traže 50 eura. Država je ranije plaćala 100 do 240 eura po aru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close