Autocesta od Obrenovca do Čačka otvara se 18. kolovoza

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2019. u 21:59
U prometu će biti još 103 kilometra autoceste/ Damir Špehar/PIXSELL

Za brži prijelaz granice uvest će se zajedničke kontrolne točke s Rumunjskom, Bugarskom, Hrvatskom i Mađarskom

Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije, najavila je da će 18. kolovoza biti puštena u promet autocesta od Obrenovca do Čačka, a na jesen i istočni krak Koridora 10.

"Ukupno 103 kilometra bit će od 18. kolovoza u prometu, od Obrenovca do Čačka. Koridor 11 jako je značajan zbog naših građana, jer ćemo konačno zaobići Ibarsku magistralu i imat ćemo mnogo sigurniju cestu", rekla je Mihajlović za Happy TV. Ona je istaknula da će u prosincu biti završena autocesta od Surčina do Obrenovca i da će biti ukupno 120 km na Koridoru 11.

"Pripremamo ugovor i za dionicu Novi Beograd – Surčin, koja će biti povezana na Koridor 11 i za dvije godine moći ćemo se voziti autocestom od Novog Beograda do Čačka", kaže Mihajlović, dodajući da će na jesen biti puštena cijela autocesta prema Bugarskoj, čime će biti završena izgradnja cijelog Koridora 10 kroz Srbiju. Kako navodi, ulaganje u infrastrukturu važno je zbog razvoja zemlje, a Srbija ove i sljedeće godine počinje graditi pet novih autocesta.

"Ova je godina prekretnica u području infrastrukture, jer ne samo što se završava Koridor 10, nego i počinje izgradnja nekoliko novih autocesta. Između ostalog, već smo počeli radove na dionici Preljina – Požega, koja je važna za povezivanje prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Za autocestu Sremska Rača – Kuzmin već je podignut kamp izvođača i očekujemo da vrlo brzo počnu radovi, a za Moravski koridor, koji je posebno važan za povezivanje Srbije, usvojen je poseban zakon i očekuje se da vladino povjerenstvo donese kriterije za izbor izvođača", rekla je ministrica.

Ona je dodala da ove godine počinje i izgradnja autoceste i brze prometnice Ruma-Šabac-Loznica, a sljedeće godine i prve dionice autoceste Niš-Merdare, te da je u prethodne četiri godine izgrađeno više od 300 km autocesta. Govoreći o problemu dugog čekanja na granicama, Mihajlović je rekla da Srbija kreće u novi projekt kako bi se uvele zajedničke kontrole na granicama s Rumunjskom, Bugarskom, Hrvatskom i Mađarskom, na samo jednom punktu. "Veći izazov je uklanjanje fizičkih barijera s članicama EU nego sa zemljama regije koje nisu članice Unije", istaknula je Zorana Mihajlović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close