Austrija uvodi novu, jednodnevnu vinjetu. Objavljeno i koliko će koštati

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2023. u 07:55
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ono što je također važno za sve koji sljedeće godine namjeravaju put Austrije jest da cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena i iznosi 96,40 eura

Austrija od sljedeće godine uvodi za osobne automobile novu, jednodnevnu vinjetu za austrijske autoceste. Cijena će joj biti 8,60 eura. Tako je odlučila austrijska vlada. Tim potezom, kako je priopćeno medijima, Vlada želi izaći u susret brojnim jednodnevnim gostima iz austrijskog susjedstva, Nijemcima, Talijanima, Slovencima, Mađarima, Slovacima, Česima i drugima koji često svojim osobnim automobilima nakratko navraćaju u ovu alpsku zemlju. Trenutačno navedena kategorija automobiliziranih gostiju mora i za jednodnevni boravak u Austriji kupiti desetodnevnu vinjetu koja stoji 9,90 eura.

Ono što je također važno za sve koji sljedeće godine namjeravaju put Austrije jest da cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena i iznosi 96,40 eura. Za razliku od desetodnevne vinjete koja će poskupjeti s 9,90 na 11,50 eura, dvomjesečna vinjeta neznatno će pojeftiniti i njena će cijena pasti sa sadašnjih 29 na 28,90 eura, piše Večernji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HR treba i naplatu cestarine autoputeva i vignette kao naknadu za korištenje HR gradskih i cesta van naseljenog mjesta, kako su razvrstane temeljem Zakona o cestama. Ako takav win-win model naplate i cestarine i vignette ne postoji nigdje u svijetu, potrudimo se, zašto ne bimo odskočili i bili prvi pri uvođenju takove mjere? Ne treba se kruto držati strukovnih definicija i pravila poslovanja. U Švedskoj se osobni automobili voze bez prve pomoći, rezervnog točka, dizalice, čak i rezervnih sijalica. Kada se dogodi prometna nezgoda ili kvar, zove se vučna služba, ništa više. U Danskoj su nakon 24.10. obavezni čelični tamponi na gumama, itd.

2. Irealno je bilo pratiti gradnju i dovršetak gradnje Pelješkog mosta u HR medijima, bez plana i  prezentacije mostovnog povezivanja otoka i poluotoka diljem Lijepe Naše. Hrvati se ponose razvedenom obalom od 1200 i nešto otoka, dok susjedna Grčka ih ima preko 6000. Japan ima 6000 otoka, njihovi mostovi su 120 godina civilizacijski ispred HR građevinskih pothvata. Norveška ima preko 46.000 otoka i preko 12.000 otoka je povezano mostovima?!  Čitati hrvatsku dnevnu štampu i gledati domaće dnevnike i vijesti, pratiti domaće građevinske uspjehe spada u kategoriju teatra apsurda – totalno nestvarno.

 

New Report

Close