Australija i Facebook ‘opet u ljubavi’ nakon dogovora o izmjenama zakona

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2021. u 22:00
Vlada u Canberri ponudila je četiri amandmana/Reuters

Facebook je prošli tjedan blokirao sav medijski sadržaj te nekoliko računa vlade i odjela za hitne slučajeve.

Facebook je potvrdio da će vratiti australski novinski sadržaj nakon što je vlada u Canberri ponudila izmjene predloženog zakona osmišljenog kako bi se tehnološki divovi prisilili da plaćaju medijski sadržaj koji se prikazuje na njihovim platformama, rekao je u utorak australski ministar.

Facebook je prošli tjedan blokirao sav medijski sadržaj te nekoliko računa vlade i odjela za hitne slučajeve. No nakon serije pregovora između ministra financija Josha Frydenberga i šefa Facebooka Marka Zuckerberga dogovoren je ustupak.

Australija će ponuditi četiri amandmana, koji uključuju izmjenu obaveznog arbitražnog mehanizma koji se koristi kad tehnološki divovi ne mogu postići dogovor s medijskim kućama po pitanju poštenog plaćanja prikazivanja novinskog sadržaja.

“Zadovoljni smo da se australska vlada složila na određeni broj izmjena i garancija koje bave ključnim problemima glede dopuštanja komercijalnih sporazuma koji prepoznaju vrijednost naše platforme u zamjenu za vrijednost koju primamo od medijskih kuća”, rekao je Facebook u priopćenju.

Amandmani uključuju i dvomjesečnu medijaciju prije nego što se uključi posrednik izabran od vlade, dajući vremena objema stranama da dođu do sporazuma.

Unosi se i pravilo doprinosa internetske kompanije “održivosti australske medijske industrije” preko postojećih dogovora koji se trebaju uzeti u obzir. Ova problematika se promatra na međunarodnoj sceni, jer i Kanada i Britanija razmatraju donošenje sličnog zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close