AstraZeneca sklopila prvi ugovor koji će joj donijeti zaradu na COVID cjepivu

Autor: Lucija Špiljak , 14. studeni 2021. u 22:00
AstraZenecino cjepivo pratio je niz skandala početkom godine/REUTERS

Kompanija očekuje ‘skromnu profitabilnost’, a dobit od prodaje u četvrtom tromjesečju pokrit će troškove razvoja liječenja antitijelima.

Farmaceutska kompanija AstraZeneca dosad je proizvodila cjepiva na neprofitnoj bazi, obećavši da će cijene po dozi biti niske, da će cjepivo biti široko dostupno te da ne planiraju na njemu ostvarivati profit u pandemiji.

Međutim, nedavno su potpisali prvi ugovor o prodaji za sljedeću godinu čime će ipak utržiti svoj proizvod.

Objedinjavanje proizvoda

Ovaj britansko-švedski proizvođač lijekova sada očekuje prijelaz na “skromnu profitabilnost” s dolaskom narudžbi, no cjepivo koje su razvili u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu ostat će neprofitno za zemlje u razvoju.

Kako piše Financial Times, taj je potez uslijedio nakon što je AstraZeneca objavila da pokreće odjel za cjepivo i imunološke terapije kako bi objedinila svoje proizvode za COVID-19 i druge lijekove za virusne respiratorne bolesti. Dobit od prodaje cjepiva u četvrtom tromjesečju pokrit će troškove ulaganja u AstraZenecino liječenje antitijelima za COVID-19.

Tvrtka je, doduše, u trećem tromjesečju ostvarila prihod od cjepiva od milijardu dolara, što je daleko manje od njezinih konkurenata koji naplaćuju više. Primjerice, Pfizer je ostvario prihod od 13 milijardi dolara, a izjavili su da je marža na visokih 20 postotnih bodova, podijeljeno s njihovim partnerom BioNTechom.

Moderna je pak prijavila prihod od pet milijardi dolara, većinom od cjepiva. Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je u svibnju za Financial Times da ne zna kada bi pandemija mogla završiti te da će se to vjerojatno razlikovati od zemlje do zemlje. Njegova tvrtka dosad se nije puno bavila cjepivima, sve dok nije ušla u partnerstvo s Oxfordom.

Međutim, u cijelom su se procesu suočili sa znatnim gubitkom tržišnog udjela u razvijenim zemljama u odnosu na konkurente koji koriste novu tehnologiju mRNA, i to zbog različitih skandala. To se odnosilo na kašnjenja u isporukama, rasprave o podacima kliničkih ispitivanja, pa sve do rijetkih nuspojava zgrušavanja krvi, zbog čega je europska javnost postala nepovjerljiva prema učinku njihova cjepiva.

Također, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci Europska komisija tužila je AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovorenih rokova isporuka cjepiva protiv koronavirusa. Tada se smatralo da je Europska unija kasnila s procjepljivanjem stanovništva upravo zbog neisporuke obećanih količina.

Nadmašili očekivanja

Nadalje, AstraZeneca je nadmašila očekivanja u pogledu prihoda, ali je to izostalo na zaradi u trećem tromjesečju. Ukupna prodaja porasla je za 48 posto uz stalne tečajeve na 9,9 milijardi dolara, iznad konsenzusne prognoze za 9,6 milijardi dolara. Isključujući cjepivo, prodaja je porasla 32 posto, potaknuta lijekovima za onkologiju, rastom na tržištima u razvoju i dodatkom Alexion Pharmaceuticals, tvrtke za rijetke bolesti koju je AstraZeneca kupila za 39 milijardi dolara.

No, prilagođena zarada po dionici od 1,08 dolara manja je od prosječne procjene analitičara od 1,24 dolara, nakon jednokratnih troškova povezanih s integracijom Alexiona. AstraZeneca nije promijenila svoje smjernice o zaradi za cijelu godinu, i dalje očekuje da će temeljna zarada po dionici biti između 5,05 i 5,40 američkih dolara.

Pascal Soriot rekao je da očekuje “solidnu završnicu” godine. U prvih devet mjeseci isporučili su 1,5 milijardi doza u više od 170 zemalja. “Naš široki portfelj lijekova i raznolika geografska izloženost pružaju robusnu platformu za dugoročni održivi rast”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close