Apsurda ima svugdje, pa i u Nizozemskoj gdje stočare traže dozvole za ispaše krava

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2022. u 11:13
Foto: Pixabay

Stočari prosvjeduju, kazne stižu, a proizvodnju očekuje neizvjesnost

Apsurdne sudske odluke su prisilile nizozemske farmere da glasno i snažno reagiraju, javlja Agroklub.

Apsurdne sudske odluke su prisilile nizozemske farmere da glasno i snažno reagiraju. Naime, njihovo pravosuđe inzistira na posebnim dozvolama za ispašu, zbog čega su uzgajivači stoke 30. svibnja ostavili svoje krave u zatvorenom prostoru u znak prosvjeda protiv politike smanjenja emisije dušičnih spojeva.

Fondacija Team Agro NL i Sindikat nizozemskih farmera LTO su pozvali proizvođače mlijeka da se pridruže ovom prosvjedu koji je rezultat raznih tužbi, jer uzgajivači ne smiju više puštati krave na ispašu bez dodatnih dozvola.

Nizozemska stoljetna tradicija

Stoljetna tradicija Nizozemske su krave na zelenim livadama, a sada se gotovo zabranjuje jer je postalo pravno i praktično neizvodivo. Ove dvije organizacije su kampanjom #30MeiKoeUitDeWei pozvale vladu da spriječi ovakav ishod.

“Bilo bi apsurdno da politika dušika istjera krave s pašnjaka. Kampanjom pozivamo Vladu da radi svoj posao kako držanje krava na otvorenom nikada ne bude uvjetovano dozvolama”, kaže Sjaak van der Tak, predsjednik LTO-a. Istaknuo je da se zemlja nalazi u postupku već tri godine nakon odluke Državnog vijeća o azotu.

U ovoj zemlji više od 84 posto uzgajivača drži krave vani, a njihov broj i dužina ispaše zavise od uvjeta.

“Svi se slažu da su krave na pašnjacima kultna slika Holandije i ako se ove tužbe nastave, a Vlada ne intervenira, ta slika će nestati”, izjavio je Jaap Lodders, predsjednik tima Agro NL. Istakao je da poljoprivrednici ne mogu svake godine aplicirati za dozvolu, a njihovo izdavanje je još uvijek u zastoju.

Prazni pašnjaci

Nakon tri godine i jednog dana od donošenja ove odluke, 30. svibnja, željela se skrenuti pažnja na apsurdnost situacije. Inače, 30. svibnja je dan kada Nizozemci tradicionalno odlaze u seoske sredine i uživaju u slikama sela. Ovaj put pašnjaci su bili prazni, a poljoprivrednici su na društvenim mrežama objavljivali fotografije praznih livada dijeleći ih s ministricom zaštite prirode Christianne van der Wal, ministrom poljoprivrede Henkom Staghouwrom i Predstavničkim domom.

Od 29. svibnja 2019. godine, kada je Državni savjet donio ovu odluku, tisuće stočara je bilo u velikoj neizvjesnosti oko budućeg poslovanja. Zaustavljena su ulaganja u održivost, izazvane su velike napetosti. Sve što se događalo i odluke koje su donesene kroz službene institucije nisu spriječile mnogobrojne pravne postupke. Najdrastičniji primjer je odluka Okružnog suda u Overijsselu da pokrajina možda više neće dozvoliti ispašu.

Komentirajte prvi

New Report

Close