‘Appleovo korištenje irske podružnice je prijevara’

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2016. u 21:59
Foto: Reuters

Nobelovac Joseph Stiglitz oštro napao najveću kompaniju na svijetu.

Čuveni ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz nazvao je Appleovo prikazivanje dobiti u irskoj podružnici "prijevarom" pri tome oštro kritiziravši američki porezni zakon. "Naš trenutni porezni sustav ohrabruje kompanije da drže novac u inozemstvu, odnosno da ustvari izbjegnu oporezivanje", istaknuo je Stiglitz – savjetnik predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton – u razgovoru za Bloomberg TV.

Osvnuvši se na Apple, Stiglitz je napomenuo kako se radi o najvećoj kompaniji na svijetu koja tvrdi da najveći dio njezine dobiti dolazi iz podružnice u Irskoj u kojoj radi stotinjak ljudi, a "to je prijevara", istaknuo je nobelovac.

"Porezni zakon koji ohrabruje američke kompanije da zapošljavaju u inozemstvu je pogrešan i mislim da možemo ostvariti konsenzus da se to promijeni", dodao je Stiglitz. Inače, Apple u Irskoj zapošljava 5500 ljudi, prema podacima s njegove internetske stranice. Kompanija se nije željela očitovati o Stiglitzovim izjavama. Bloomberg podsjeća na dosadašnje demantije Applea da izbjegava plaćanje poreza te da je u Irskoj platio sve porezne obveze. No, valja podsjetiti kako je Europska komisija otvorila istragu o tome je li irska vlada zloupotrijebila odredbe o državnoj pomoći i omogućila Appleu povlašteni porezni tretman. 

Komentirajte prvi

New Report

Close