Amerikanci Roth i Shapley dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2012. u 17:00
EPA

Švedska kraljevska akademija znanosti dodijelila je nagradu, ‘tešku’ 1,2 milijuna dolara, ekonomistima Rothu i Shapleyu za “teoriju stabilnih raspodjela i praksu strukturiranja tržišta”.

Američki ekonomisti Alvin Roth i Lloyd Shapley ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, objavio je u ponedjeljak odbor švedske kraljevske akademije za dodjelu nagrada.
Švedska kraljevska akademija znanosti dodijelila je nagradu, 'tešku' 1,2 milijuna dolara, ekonomistima Rothu i Shapleyu za "teoriju stabilnih raspodjela i praksu strukturiranja tržišta". U obrazloženju nagrade navodi se da je Shapley primijenio teoriju igre kako bi istražio i usporedio različite metode povezivanja i učinio povezane čimbenike prihvatljivima za sve ostale, uključujući i kreiranje posebnog algoritma.

Roth je primijenio Shapleyove rezultate u nizu empirijskih istraživanja i pomogao preustrojiti postojeće institucije, kako bi se novi liječnici povezali s odgovarajućim bolnicama, učenici sa školama odnosno pacijenti s donatorima organa. "Ovogodišnja nagrada dodijeljena je za izvanredan primjer ekonomskog inženjeringa", dodaje se u priopćenju odbora za dodjelu nagrada. Nagrada će biti uručena dvojici laureata 10. prosinca na svečanosti u Stockholmu. Nagrada za ekonomiju, službeno nazvana Sveriges Riksbank Prize za ekonomsku znanost u sjećanje na Alfreda Nobela, ustanovljena je tek 1968. godine i nije bila uključena u prvobitnu skupinu nagrada određenih u Nobelovoj oporuci iz 1895. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close