Amerikanci objavili: Ovih pet kineskih kompanija predstavljaju nam prijetnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2021. u 10:38
FOTO: REUTERS/Aly Song

Još u kolovozu 2020. američka vlada donijela je propise kojima zabranjuje saveznim agencijama kupnju robe ili usluga od bilo koje od tih pet kineskih tvrtki.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) u petak je pet kineskih tvrtki proglasila prijetnjom nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. godine koji ima za cilj zaštitu američkih komunikacijskih mreža.

FCC je objavio da su to tvrtke Huawei Technologies, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology i Dahua Technology.

Zakon iz 2019. godine propisuje da FCC identificira tvrtke koje proizvode telekomunikacijsku opremu i usluge “za koje je utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za američku nacionalnu sigurnost”.

“Taj popis pruža značajne smjernice koje će osigurati da, budući da se mreže sljedeće generacije grade u cijeloj zemlji, ne ponavljaju pogreške iz prošlosti ili koristi opremu i usluge koje će predstavljati prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti ili sigurnosti Amerikanaca”, izjavila je vršiteljica dužnosti predsjednice FCC-a Jessica Rosenworcel.

Još u kolovozu 2020. američka vlada donijela je propise kojima zabranjuje saveznim agencijama kupnju robe ili usluga od bilo koje od tih pet kineskih tvrtki, a od 2019. godine Huawei, Hikvision i druge tvrtke stavljene su na američku ekonomsku ‘crnu listu’.

Prošle godine FCC je Huawei i ZTE proglasio prijetnjom nacionalnoj sigurnosti komunikacijskih mreža, o time američkim tvrtkama zabranio korištenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupnju opreme od tih kompanija.

U veljači je Huawei osporio tu odluku na Petom američkom okružnom žalbenom sudu. Iz Huaweija su u petak odbili komentirati novu FCC-ovu odluku. Ostale četiri kompanije također nisu komentirale ili ih se nije moglo kontaktirati.

FCC je u prosincu lani donio propise kojima zahtijeva od telekom operatera koji imaju opremu od ZTE ili Huaweija da je zamijene, a za tu svrhu američki su zakonodavci u prosincu odobrili 1,9 milijardi dolara za financiranje tog programa zamjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close