Američkim destilerijama izvoz viskija u EU pao 21%, pribojavaju se još goreg

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2019. u 22:00
Craft destileriji Mountain Laurel Spirits izvoz u Europu preko noći je pao za 10 posto/REUTERS

Najnovija prijetnja dolazi od najave carina od 100 posto na uvoz europskih vina i pića zbog nezakonitih subvencija Airbusu.

Bilježeći pad izvoza preko 20 posto, američke destilerije viskija pribojavaju se novih europskih carina s obzirom na najave američke administracije o zaoštravanju trgovinskog rata.

Prošlo je više od godine dana otkako je Europska unija iz odmazde zbog uvođenja carina na čelik i aluminij uzvratila opterećenjem uvoza američkih alkoholnih pića.

Pad prihoda
Konkretno, europske carine  od 25 posto uvedene su u lipnju prošle godine, a u godinu dana izvoz američkih destilerija u Europu pao je za 21 posto, pokazuju podaci strukovne organizacije Distilled Spirits Council (DSC) koje prenosi Reuters. U godinu dana prije uvođenja carina SAD je izvozio bourbona i viskija od raži u vrijednosti 757 milijuna dolara.

No, od srpnja prošle godine do ovogodišnjeg lipnja vrijednost izvoza potonula je na 597 milijuna dolara. Valja naglasiti kako carine na uvoz američkog viskija nije uvela samo Europska unija, već i Kina, Turska, Kanada i Meksiko. Podaci DSC-a pokazuju da je 63 posto izvoza viskija trenutno opterećeno carinama. Velik je to problem za tamošnje destilerije s obzirom da izvoz ima značajan udjel u ukupnoj godišnjoj prodaji vrijednoj 3,6 milijardi dolara. Kada su carine uvedene, craft destilerija Mountain Laurel Spirits preko noći je izgubila 10 posto prihoda jer je europski distributer jednostavno prestao kupovati njihov viski od raži.

"Prošli smo put od male profitabilnosti do poslovanja na pozitivnoj nuli", pojašnjava osnivač destilerije Herman Mihalich. Udarac su osjetili i veliki proizvođači. Tako je Brown-Forman, proizvođač svjetski najpopularnijeg američkog viskija – Jack Daniels Tennessee – izgubio 125 milijuna dolara zbog europskih carina.

'Prilično osobne' carine
Čelnik kompanije Lawson Whiting izjavio je u lipnju da kompanija europske carine shvaća "prilično osobno" s obzirom da proizvode 60 posto viskija u SAD-u. Američki viski postao je kolateralna žrtva, izjavio je 6. kolovoza Chris Swonger, izvršni direktor DSC-a na sastanku s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom. Swonger je pozvao vladu da ne uvodi nove carine jer se branša pribojava da će Europa odgovoriti još snažnijom odmazdom.

Procjene govore da bi bez posla moglo ostati do 78.600 Amerikanaca u sektoru proizvodnje pića i ugostiteljstva koji trenutno zapošljava 2,4 milijuna ljudi ako eskalira trgovinski sukob Amerike i Europe. Najnovija prijetnja destilerijama dolazi iz posljednje epizode u 15 godina dugom sporu oko europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbus.

Washington je najavio da će zbog nezakonitih subvencija uvesti carine od 100 posto na 1,8 milijardi dolara vrijedan uvoz europskih vina i alkoholnih pića. Carinski rat nije mogao doći u gore vrijeme za američke destilerije s obzirom na skok globalne potražnje za viskijem. Udruga destilerija iz Kentuckyja objavila je da je proizvodnja bourbona prošle godine dosegla najvišu razinu od 1972. godine od 202,6 milijuna litara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close