Rizik kod mlađih muškaraca: Američki će regulator istraživati nuspojave Modernina cjepiva

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2021. u 13:50
Regulator želi ispitati navode o 2,5 puta većoj učestalosti miokarditisa/REUTERS

U izvješću se navodi izvor koji kaže da je prerano da regulatori donesu zaključak te da je potreban dodatni rad prije nego što se da bilo kakva preporuka.

Američki zdravstveni dužnosnici istražuju izvješća o tome da bi Modernino cjepivo protiv koronavirusa moglo biti povezano s višim rizikom od rijetkog srčanog oboljenja mlađe odrasle populacije nego što se mislilo, objavio je Washington Post, navodeći osobe upoznate s izvješćem.

U izvješću se navodi izvor koji kaže da je prerano da regulatori donesu zaključak te da je potreban dodatni rad prije nego što se da bilo kakva preporuka. Zdravstveni regulatori u lipnju su dodali upozorenje uz upute koje prate mRNA cjepiva Moderne i Pfizera kako bi označili rijetki rizik od upale srca prvenstveno u mladih muškaraca.

Ali je istaknuto da koristi cjepiva u sprečavanju bolesti COVID-19 uvelike premašuju taj rizik. Sad su se, međutim, pojavili podacima po kojima je dva i pol puta veća učestalost miokarditisa kod onih koji su dobili Modernino cjepivo u usporedbi s Pfizerovim, prenosi Post taj izvor.

Istraga fokusirana na kanadske podatke sugerira da bi rizik od miokarditisa posebno mogao biti viši kod muškaraca mlađih od 30 godina, prema izvješću. Moderna i Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) do objave vijesti nisu odgovorili na zahtjev za komentar, navodi Reuters.

U kontekstu rizičnih skupina valja pdsjetiti da je Europska agencija za lijekove (EMA) krajem srpnja preporučila da se Modernino cjepivo može koristiti za cijepljenje djece i adolescenata u dobi od 12 i više godina.

Stručnjaci EMA-e pozitivno su procijenili odgovarajuće podatke iz istraživanja provedenog na 2500 adolescenata u SAD-u. Europska komisija još uvijek mora dati zeleno svjetlo za uporabu cjepiva na djeci i tinejdžerima, ali to se smatra formalnošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close