Američka pšenica za talijansku ‘pastu’

Autor: Julija Puškar , 03. prosinac 2019. u 21:59
Foto: GettyImages

Raste uvoz preko ‘bare’.

Italija, najveći svjetski potrošač tjestenine, oslonila se ove godine na uvoz pšenice iz Sjeverne Amerike za proizvodnju tjestenine nakon slabije sjetve i loših vremenskih prilika u Europskoj uniji.

Prema podacima Europske komisije, proizvodnja pšenice u Europi pala je 10 posto na 7,78 milijuna tona.

Uvoz durum pšenice iz SAD-a i Kanade raste, usporavajući napore Italije da zaštiti svoje poljoprivrednike usvajanjem pravilnika o označavanju zemlje podrijetla, čime se smanjuje uvoz.

Kanadski se izvoz pšenice u Italiju od početka kolovoza do kraja rujna gotovo utrostručio na 156.500 tona. Uvoz iz SAD-a u devet mjeseci također su zabilježio rast i dosegao 210.000 tona, najviše od 2015., pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede.

"Cijena durum pšenice ostala je relativno niska, što je pridonijelo izvozu", rekla je Bloombergu Erica Olson, menadžerica Komisije za pšenicu Sjeverne Dakote.

"Neki kupci kupuju rano i brzo na temelju proizvodnje i kvalitete, a veliko je pitanje hoće li se tako nastaviti." "Talijanski uvoznici tako su iskoristili iznimnu kvalitetu i povijesno niske cijene američke i kanadske pšenice", kaže Niccolo d'Andria, potpredsjednik talijanske skupine proizvođača žitarica Anacer.

Komentirajte prvi

New Report

Close