Americi prijeti povijesni štrajk

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2023. u 10:51
FOTO: Pixabay

“Radnici su trenutno stvarno stisnuti”, rekla je Saldana.

Ugovor o radu za tisuće sindikalnih zdravstvenih radnika u pet država ističe u subotu, što bi moglo izazvat najveći štrajk u toj oblasti u povijesti SAD, piše B92.

Više od 75.000 zaposlenih u zdravstvu koji rade u stotinama ustanova Kaiser Permanente planiraju štrajk od 4. do 7. listopada ako se ne postigne dogovor o radu.

Dok uprava bolnice, liječnici i registrirane medicinske sestre nisu dio obustave rada, stručnjaci kažu da bi pacijenti u Kaiser Permanenteu, koji je jedna od najvećih neprofitnih zdravstvenih organizacija u zemlji, vjerojatno osjetili posljedice štrajka.

Radnici koji bi štrajkali širom Kalifornije, Colorada, Oregona, Washingtona, Virginije, dio su koalicije osam sindikata. Oni rade na širokom spektru pozicija za podršku u zdravstvu, koje između ostalih uloga uključuju asistente za medicinske sestre, rendgenske tehničare, farmaceute i optometriste. Koalicija predstavlja oko 40% ukupnog osoblja Kaiser Permanentea, prema glasnogovornici Renee Saldane iz Međunarodne unije zaposlenih u službi za zdravstvenu zaštitu (SEIU-UHV). SEIU-UHV je najveći sindikat u koaliciji.

U izjavi za CNN u četvrtak, Hilary Costa, glasnogovornica Kaiser Permanentea, rekla je da je postignut napredak u pregovorima i pozvala radnike da odbiju pozive na štrajk.

“Dok je prijetnja štrajkom razočaravajuća, to ne znači nužno da će se štrajk dogoditi”, rekla je Costa.

“Ozbiljno shvaćamo svaku prijetnju koja bi mogla poremetiti brigu o našim članovima i imamo planove kako bismo osigurali da nastavimo pružati visokokvalitetnu njegu ako dođe do štrajka sljedećeg tjedna.

Kratkoročni štrajk vjerojatno neće utjecati na prihod Kaiser Permanentea. Za razliku od tradicionalnih medicinskih sistema s naknadama za uslugu u Sjedinjenim Državama, pacijenti Kaiser Permanente plaćaju članarinu za zdravstvene usluge. Kaiser Permanente ima 12,7 milijuna članova i upravlja s 39 bolnica i 622 medicinske ordinacije”, navodi se na njegovoj web stranici.

Ako se rješenje ne postigne nakon mogućeg listopadskog štrajka, SEIU-UHV je rekao da je koalicija spremna započeti “duži, jači” štrajk u studenom, kada ističe poseban ugovor za neke sindikalne zaposlene u državi Washington, potencijalno dodajući dodatne radnika na liniju.

Koalicija traži sveobuhvatne povišice kako bi se pozabavila rastućim troškovima života, zaštita posla od vanjskih i podugovaračkih radnika, ažuriranje zdravstvenih beneficija zaposlenih za umirovljenike i plan Kaiser Permanentea za rješavanje “krize” nedostatka osoblja što je dovelo do toga da se zaposleni se osjećaju prezaposleno, navodi se na web stranici SEIU-UHV.

“Radnici su trenutno stvarno stisnuti”, rekla je Saldana.

“Prošli su kroz najgoru globalnu zdravstvenu krizu u jednoj generaciji, a onda izađu i zabrinuti su zbog plaćanja stanarina, zabrinuti su da će izgubiti kuću, zabrinuti su da će živjeti u svojim automobilila”, dodala je.

Teški pregovori oko štrajka

Najnovije ažuriranje koalicije pokazuje da su dvije strane još uvijek udaljene. Koalicija traži sveobuhvatno povećanje od 6,5% u prve dvije godine ugovora o radu i povećanje od 5,75% u naredne dvije godine. Prema wveb stranici SEIU-UHV, Kaiser Permanente je ponudio maksimalnu povišicu od 4% za prve dvije godine ugovora i povećanje od 3% za naredne dvije godine.

Betsy Twitchell, predstavnica koalicije sindikata Kaiser Permanente, rekla je za CNN da će se pregovori o ugovoru s menadžmentom Kaiser Permanente nastaviti u subotu prije roka uoči ponoći.

“Ne može biti dogovora dok rukovodioci Kajzera ne prestanu da se u lošoj namjeri pregovaraju sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji oko rješenja potrebnih za okončanje krize nedostatka osoblja u Kaiseru”, rekla je Twitchell.

Podsjetimo, ovo bi bio drugi veliki štrajk u Americi, a poslije štrajka radnika u auto-industriji, koji je istovremeno udario na tri auto-giganta.

Komentirajte prvi

New Report

Close