Trump želi iskoristiti štrajk radnika u autoindustriji

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2023. u 14:02
Donald Trump ponovno će preskočiti republikansku debatu, umjesto toga će se obratiti štrajkašima u Detroitu/REUTERS

Govorom u udarnom televizijskom terminu Trump će se umiješati u spor između radnika u štrajku i vodećih američkih proizvođača automobila.

Bivši američki predsjednik Donald Trump planira održati govor u Detroitu 27. rujna pred mnoštvom sindikalno organiziranih radnika u automobilskoj industriji umjesto nastupa na republikanskoj predsjedničkoj debati koja se održava isti dan u Kaliforniji.

Govorom u udarnom televizijskom terminu Trump će se umiješati u spor između radnika u štrajku i vodećih američkih proizvođača automobila i dogodit će se u trenutku kada Trump oštro kritizira politiku predsjednika Joea Bidena usmjerenu na razvijanje industrije električnih automobila.

Trump je pozvao radnike u automobilskoj industriji da podrže njegovu kandidaturu. To će biti drugi put da je Trump ignorirao republikansku predsjedničku debatu, u utrci u kojoj, unatoč bezbrojnim pravnim problemima, Trump vodi pred najbližim suparnikom za gotovo 50 postotnih bodova, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja.

Tema Trumpova govora signalizira nastojanje njegova tima da se posveti pitanjima izvan opsega utrke za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore.

Govor pred članovima sindikata bit će dio intenzivne Trumpove kampanje da ponovno pridobije neke od glasača iz radničke klase koji su prebjegli Bidenu i omogućili njegovu pobjedu protiv Trumpa 2020.

Sindikat United Auto Workers (UAW) prošlog je tjedna započeo štrajk protiv tri najveća američka proizvođača automobila zbog plaća i drugih beneficija i taj radnički spor mogao bi predstavljati veliku političku opasnost za Bidena.

Dok se Biden desetljećima hvali potporom sindikata, među nekim radnicima u automobilskoj industriji postoji bijes što nije učinio dovoljno da se suprotstavi moćnicima autoindustrije u njihovoj utrci za ogromnim profitima.

Komentirajte prvi

New Report

Close