Americi prijeti invazija ‘supersvinja’. Nemoguće ih je iskorijeniti

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2023. u 11:21
Foto: Pixabay

Ryan Brook, profesor na Svečilištu u Saskatchewanu i jedan od vodećih kanadskih autoriteta za ovaj problem, naziva divlje svinje “najinvazivnijom životinjom na planeti”.

Sve veća populacija takozvanih “supersvinja”, koje je teško iskorijeniti u Kanadi, prijeti rasprostranjenjem južno od granica te zemlje.

Istovremeno, države na sjeveru SAD, poput Minnesote, Sjeverne Dakote i Montane poduzimaju korake da spriječe “invaziju” tih divljih životinja. U Kanadi, divlje svinje koje lutaju Albertom, Saskatchewanom i Manitobom predstavljaju novu prijetnju, piše AP.

Kako se navodi, europske divlje svinje su prvi put dovedene u Kanadu 1980-ih da bi predstavile novi i egzotičan proizvod od svinjetine koji bi se mogao jedinstveno plasirati na tržište i služiti u vrhunskim restoranima. Međutim, kako su se svinje počele pojavljivati na farmama širom Kanade, križali su ih s domaćim svinjama kako bi one postale veće i plodnije.

Ryan Brook, profesor na Svečilištu u Saskatchewanu i jedan od vodećih kanadskih autoriteta za ovaj problem, naziva divlje svinje “najinvazivnijom životinjom na planeti”. Prema njegovim riječima, i sama divlja svinja je bila problem, ali su “supersvinje” mnogo gore, a nakon što je tržište svinjetine opalo 2001. godine, mnoge svinje su jednostavno puštene.

Brook je rekao da su poznati slučajevi puštanja više od 300 svinja u isto vrijeme, a kao rezultat toga, broj divljih svinja u Kanadi je eksplodirao u posljednjih nekoliko desetljeća, ostavljajući trag uništenja za sobom.

“Možda je od 2010. do 2012. postojala šansa da se situacija riješi. Ali sada su toliko rasprostranjene i toliko brojne da sam, naravno, još 2018. ili 2019. godine prestao govoriti da je iskorjenjivanje moguće”, dodao je Bruk.

Sudeći po ovom stručnjaku također je uznemirujuće što svinje obolijevaju od raznih bolesti i prelaze vrlo velike udaljenosti, pa je njihov potencijal za širenje epidemije veliki, prenosi B92. Prema riječima američkog specijaliste Michaela Marlowa, divlje svinje nanose ogromnu štetu životnoj sredini, od jedenja usjeva do uništavanja drveća i zagađivanja vode, a predstavljaju i “rizik po zdravlje i sigurnost ljudi”.

Komentirajte prvi

New Report

Close