Alibabin izlazak na burzu prepun kineskih znamenja sreće

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2019. u 22:00
Kompanija nastoji 'unovčiti' pozitivni zamah od rekordnih Dana samaca/REUTERS

Pri toj cijeni kompanija će prikupiti 88 milijardi hongkonških dolara, a broj osam posebno je cijenjen u kineskoj kulturi.

Kineski internetski trgovac Alibaba postavio je cijenu svojih dionica u najvećem prikupljanju kapitala ove godine u svijetu, a brojke s kojima je izašao prepune su simbolike povezane s kineskom kulturom.

Kako navode agencije pozivajući se na upućene izvore, cijena dionica postavljena je na 176 hongkonških dolara što je preračunato 22,48 dolara.

Konačna cijena
"Ako ne bude dramatičnih promjena u tržišnim uvjetima, to će biti konačna cijena", izjavio je jedan Reutersov izvor blizak Alibabinoj dokapitalizaciji. Pri toj cijeni kompanija će prikupiti 88 milijardi hongkonških dolara, odnosno 11,3 milijarde američkih dolara. Tamošnji mediji nisu propustili primijetiti kako Alibaba ima dobra znamenja u ovom izlasku na burzu. Naime, brojka u iznosu prikupljenog kapitala – 88 – u kineskoj kulturi označava dobru sreću i prosperitet. Osmica ne nedostaje ni u oznaci pod kojom će dionice biti 26. studenog uvrštene na Hongkonšku burzu, a to je 9988. Alibabinim dionicama od 2014. trguje se na Njujorškoj burzi, a cijena se u utorak zaustavila na 185,25 dolara.

 

185,25 dolara

vrijednost je Alibabine dionice u New Yorku

S obzirom da je kompanija najavila da će se dionice na Hongkonškoj burzi moći zamijeniti za one u New Yorku po omjeru 8:1, to bi značilo da je postavljena cijena za 2,8 posto niža od tržišne. No, analitičari primjećuju da je cijena niža za 3,7 posto u odnosu na burzovnu cijenu 12. studenog, dan prije pokretanja procesa dokapitalizacije što je u skladu s očekivanjima. Valja naglasiti kako najavljeni iznos dokapitalizacije može porasti na 12,9 milijardi dolara ako bankari koji vode ovo megauvrštenje iskoriste opciju prodaje dodatnih 15 posto dionica.

Financijaši uključeni u ovaj posao prošli su tjedan sugerirali kako je plafon dokapitalizacije 13,4 milijarde dolara. Prema tvrdnjama upućenih izvora, potražnje za dionicama ne nedostaje, a snažan interes pokazuju državni investicijski fondovi te institucionalni ulagači iz Azije. Dickie Wong, šef istraživanja u brokerskoj kući Kingston Securities, ističe za Financial Times kako Alibabina dionica ispunjava uvjete za uključenje u program trgovanja između  Hongkonške i burzi u Šangaju i Shenzenu.

"Važno je da mogu privući ulagače iz Kine", ocjenjuje Wong. Dodao je i kako ne očekuje snažan rast cijene prvog dana trgovanja s obzirom na "mršav" diskont u odnosu na tržišnu cijenu na Wall Streetu. Neovisno hoće li biti prikupljeno 11 ili 13 milijardi dolara, Alibabin izlazak na Hongkonšku burzu uvjerljivo je najveći burzovni događaj ove godine u svijetu.  

Učvršćenje pozicije
Uvrštenje će nadmašiti IPO azijskog poslovanja pivarskog diva AB InBeva koji je ranije ove godine prikupio u Hong Kongu 5 milijardi dolara. Iza Alibabe ostat će i 8,1 milijardi dolara vrijedna Uberova burzovna premijera na Njujorškoj burzi, najveća u dosadašnjem dijelu godine. No, Alibabu bi ubrzo mogao smijeniti saudijski naftni div Aramco koji cilja prikupiti 25,6 milijardi dolara.

Međutim, Hongkonška burza će Alibabinim izlaskom dodatno učvrstiti svoju poziciju najvećeg tržišta za prikupljanje kapitala u ovoj godini. Do sada viđen entuzijazam ulagača na neki je način i glasovanje financijskog svijeta o povjerenju prema Hong Kongu kao središtu kapitalnih tokova u tom dijelu svijeta. Alibabino sekundarno uvrštenje pokazuje kako investitore previše ne brinu višemjesečni nasilni prosvjedi koji su posljednjih 10-ak dana eskalirali.

Nakon prošlotjedne erupcije nasilja tamošnji burzovni indeks Hang Seng potonuo je gotovo pet posto, ali je tijekom ovog tjedna ojačao više od dva posto unatoč policijskoj opsadi sveučilišta. Analitičari tumače kako Alibabinu odluku treba tumačiti kao podršku vlade u Pekingu Hong Kongu kao gradu sa statusom međunarodnog financijskog središta.

Kompanija je još u lipnju – neposredno prije izbijanja prvih protuvladinih prosvjeda – objavila da će u Hong Kongu pokušati prikupiti i 20 milijardi dolara. Međutim, prosvjedi su privremeno zaustavili planove, a kasnije je kompanija srezala ambicije u ovoj dokapitalizaciji. Inozemni mediji navode kako Alibaba sada pokušava "unovčiti" pozitivni zamah od ovogodišnjih Dana samaca, internetske rasprodaje koja je donijela rekordnih 38 milijardi dolara prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close