Airbus tuži Berlin zbog špijunskog skandala

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2015. u 22:00
Osim Airbusa, pod lupom njemačkih i američkih obavještajaca našao se i EADS/Reuters

Iako nije iznenađen da je bio meta obavještajaca, Airbus najavio kaznenu prijavu zbog sumnji u industrijsku špijunažu.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus prvi je iz korporativnog svijeta  reagirao na napise o višegodišnjoj industrijskoj špijunaži njemačkih i američkih obavještajaca zatraživši službeno pojašnjenje od Berlina.

"Zatražili smo od vlade više informacija", izjavio je Airbusov glasnogovornik dodavši kako će kompanija podnijeti i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnji u industrijsku špijunažu. Inače, u kompaniji i nisu previše iznenađeni informacijom da su bili meta obavještajnog interesa. Tako je financijski direktor Airbusa Harald Wilhelm izjavio kako velike kompanije iz aeronautičkog i obrambenog sektora mogu biti špijunska meta. Skandal je izbio nakon što su njemački tjednik Spiegel te tabloid Bild krajem tjedna otkrili da je Savezna obavještajna služba (BND) gotovo 10 godina pomagala američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) u prikupljanju podataka o europskim političkim institucijama, ali i tvrtkama.

 

10godina

trajala je suradnja njemačkog BND-a i američke NSA

Kako navodi Spiegel pozivajući se na BND-ove dokumente koje ima u posjedu, iz postaje za elektroničko izviđanje u bavarskom mjestu Bad Aiblingu pratile su se aktivnosti Europske komisije, ureda francuskog predsjednika i ministarstva vanjskih poslova, ali i velikih kompanija. Kompanije su navodno špijunirane kako bi se doznalo da li poštuju zabrane izvoza oružja i osjetljivih tehnologija. Prikupljeni podaci prosljeđivani su NSA-u.

Obavještajne aktivnosti nisu se mogle u cijelosti podvesti pod borbu protiv terorizma, piše Spiegel, a pod lupom njemačkih i američkih špijuna osim Airbusa našao se i EADS, europska kompanija u području vojne industrije te proizvođač helikoptera Eurocopter. Iz dokumenata je razvidno da je njemačka vlada morala znati za ove aktivnosti najranije od 2008. godine. Berlin će stoga morati odgovoriti na neka neugodna pitanja. Njemačka javnost posebno je osjetljiva na američka "njuškanja" nakon što je prije dvije godine izbio skandal kada je bivši suradnik NSA Edward Snowden otkrio da je ta služba prisluškivala i telefon kancelarke Angele Merkel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close