Agencija za energiju pokreće program opskrbe ključnim mineralima

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2024. u 12:44
Rijetki minerali važni su za prijelaz na obnovljive izvore energije/Reuters

Kontrola 30 od 50 ključnih sirovina za zelenu tranziciju je u rukama Pekinga.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) pokreće program opskrbe mineralima ključnim za sigurnu opskrbu energijom budući da potražnja ubrzano raste, a proizvodnja je koncentrirana u nekoliko proizvođača, rekao je izvršni direktor Fatih Birol.

U ožujku prošle godine upozorio je da su rijetki minerali važni za prijelaz na obnovljive izvore energije i poručio da je agencija spremna koordinirati stvaranje strateških zaliha u članicama OECD-a.

Kontrola rijetkih, a važnih sirovina sve je instrument geopolitičkog pritiska i industrijalizirane zemlje moraju biti spremne za takvu situaciju, rekao je tada Birol u razgovoru za njemački poslovni list Handelsblatt.

Ograničen izvoz

Kina je prošle godine ograničila izvoz galija i germanija te pojedinih grafita kako bi zaštitila domaću industriju.

Strateške zalihe
Neke zemlje pametno bi postupile kada bi stvorile strateške zalihe određenih resursa, posebno određenih ključnih minerala čija su ležišta koncentrirana u malom broju zemalja, sugerirao je tada šef IEA-e, dodavši da su spremni preuzeti ulogu koordinatora.

Birol je u srijedu ponovo naglasio da proizvodnja električnih automobila, solarnih ploča i druge energetske opreme traži stabilnu opskrbu mineralima poput litija, kobalta i bakra. Agencija i dalje pozorno prati stanje na tržištima nafte i plina, rekao je Birol, ali opskrbni lanac energetskih tehnologija važan je novi sigurnosni izazov.

“Zato krećemo s iznimno važnim programom za sigurnu opskrbu mineralima”, rekao je čelnik IEA-e. “Trenutno, pod A, ne možemo držati korak s potražnjom i, pod B, proizvodnja tih ključnih minerala koncentrirana je u jednoj ili dvije zemlje”, objasnio je.

Čelnik Agencije za energiju nije naveo pojedinosti, rekavši tek da je program “inspiriran našim mehanizmom za sigurnu opskrbu naftom”, koji od zemalja članica traži da zalihama pokrivaju 90 dana potrošnje kako bi se zaštitile od mogućih poremećaja u globalnoj opskrbi.

Kina je glavni proizvođač 30 od ukupno 50 tehnoloških materijala, prema dokumentu Udruge američke industrije zrakoplova, i najveći svjetski rudar i prerađivač rijetkih minerala. Prošle godine ograničili su izvoz galija i germanija i pojedinih grafita kako bi zaštitili domaću industriju.

Uska grla u opskrbi
Najava IEA-e poklopila se s nastojanjima brojnih zemalja da smanje emisiju štetnih plinova pojačanom upotrebom ‘zelene’ tehnologije. Električna vozila i vjetroturbine zahtijevaju pak upotrebu minerala poput litija, bakra, nikla, kobalta, mangana i grafita.

Val potražnje za tehnološkim mineralima raspirio je strah od uskog grla u opskrbi i oscilacija cijena. IEA upozorava da čak i u elektrificiranom energetskom sustavu, oslonjenom na obnovljive izvore energije, geopolitika igra ključnu ulogu.

U srpnju prošle godine agencija je izvijestila da se tržište minerala potrebnih za prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije udvostručilo od 2017. do 2022. godine, dosegnuvši 320 milijardi dolara. Potražnja će snažno rasti i u idućim godinama, upozorili su.

Energetski sektor bio je glavni pokretač utrostručene potražnje za litijem od 2017. do 2022. godine, 70-postotnog skoka potražnje za kobaltom i 40-postotnog povećanja potražnje za niklom, utvrdili su u prvom izvješću o tržištima tehnoloških minerala.

Komentirajte prvi

New Report

Close