Afrički ekstremisti zarađuju otmicama

Autor: The New York Times , 23. prosinac 2012. u 22:00
Robert Fowler, otet je 2008. godine

Otmičari prodrli u glavne gradove regije.

Oumar Ould Hamaha, islamistički zapovjednik u pustinjama zapadne Afrike osjeća isključivo prezir prema međunarodnim silama kojima se opire te Zapadnjacima koje sa svojim suborcima mjesecima drži gladne, žedne, u krajnjoj oskudici.

No otvoreno im izražava zahvalu jer pomažu islamistima da dođu do jedne stvari bez koje ne mogu. "Mnoge zemlje sa Zapada džihadistima plaćaju goleme novčane svote", rekao je na sjeveru Malija, gdje se hvalisao izdašnim otkupninama koje su militanti naplatili u toj regiji. "Zapadne države su izvor naših financija. One plaćaju džihad." Za ekstremiste u zapadnoj Africi otmice su postale tako unosan posao, kojim su u posljednjih nekoliko godina ostvarili na desetke milijuna dolara, da su zahvaljujući tom novcu pojačali kontrolu nad sjeverom Malija i zakomplicirali plan vojne akcije kojom bi se vratio dio teritorija sada pod kontrolom islamista. Osim neposrednog rizika za deset Europljana i tri alžirska državljanina i dalje u zatočeništvu, takva intervencija naišla bi na snažan otpor. Al-Qaida islamističkog Magreba, jedna od frakcija koje su zauzele sjever Malija, prema procjenama je otkupninama prikupila čak 90 milijuna dolara te zahvaljujući tome postala jedna od najbogatijih i najbolje naoružanih paravojnih skupina u toj regiji. No Mali i susjedne države i dalje muku muče s brojem vojnika, financijama i uspješnim planom za vraćanje izgubljenog teritorija. Zapravo država Mali, koja bi trebala predvoditi međunarodni napad na islamiste nema ni stabilnu vladu. Tako je početkom ovoga mjeseca premijer uhićen od strane vojske, nakon čega je podnio ostavku. Dok se Ujedinjeni narodi pripremaju za početak rasprave o vojnoj intervenciji na sjeveru Malija, islamisti u toj regiji u lovu su na nove taoce.

U studenom je u Maliju otet jedan francuski turist, a u Nigeru je u listopadu oteto pet humanitarnih djelatnika. Otmice se najčešće odvijaju prema utanačenom scenariju: nagla žurba, halabuka, guranje, prijetnja oružjem, a zatim dani vožnje u samo srce pustinje. Dani se pretvaraju u tjedne, mjesece, pa čak i godine u moru pijeska, čekanje na spas ili smrt. "Proživjela sam nezamislivo iskustvo", priča Francuskinja Françoise Larribe koja je oteta 2010. na sjeveru Nigera, gdje joj je suprug radio u rudniku urana. Daniel, njezin muž, i dalje je u zatočeništvu, dok je ona neočekivano puštena na slobodu nakon pet i pol mjeseci. Hamaha je bio u Al-Qaidi islamističkog Magreba kada je pomogao u otmici kanadskog diplomata Roberta Fowlera u prosincu 2008., malo izvan glavnog grada Nigera Niameyja. Sada džihadisti tvrde da je on "zadužen za sigurnost" grane Al-Qaide islamističkog Magreba u Maliju pod nazivom Mujao (Pokret za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi) jedne od tri radikalne skupine koje kontroliraju sjever Malija. Postrojba pod njegovim zapovjedništvom presrela je Fowlerov automobil "naglo, jednostavno i sjajno koordinirano te besprijekorno izvela otmicu", piše Fowler u svojim memoarima pod nazivom "U paklu: mojih 130 dana u pustinji s Al-Qaidom".

Proživio je tjedne ispunjene strahom, spavanje na pijesku, izloženost nesmiljenom saharskom suncu, zmijama i škorpionima dok su ga seljakali iz jednog golog pustinjskog uporišta u drugo. "Gotovo pet mjeseci proveo sam u stanju potpunog straha", nedavno je izjavio.Njegov otmičar i tamničar Hamaha na to je izjavio: "Ah, da, onaj Kanađanin kojega smo oteli. Nije mi nimalo žao". Taj Kanađanin, dodaje Hamaha, "od nas je puno toga naučio". Fowler kaže da su militanti "realisti u smislu da shvaćaju realističku politiku. Shvaćaju pritisak koji se vrši na vlade". Al-Qaida islamističkog Magreba ubila je neke taoce, među njima i britanskog turista Edwina Dyera 2009. te francuskog humanitarnog djelatnika Michela Germaneaua 2010. Otmičari su početkom 2011. prodrli u samo srce glavnog grada ove regije, gdje su u jednom restoranu u Niameyju oteli dvoje mladih Francuza koji su ovamo došli na vjenčanje, a ubijeni su nekoliko sati poslije tijekom akcije spašavanja.Čini se da cijena oslobađanja taoca sa Zapada raste. "Godine 2010. godine prosječna otkupnina ove skupine iznosila je 4,5 milijuna dolara, a 2011. 5,4 milijuna dolara", u listopadu je izjavio David S. Cohen, tajnik američkog ministarstva financija za terorizam i financijske obavještajne službe.

Adam Nossiter; Maia de la Baume pridonjela izvještaju iz Pariza

Komentirajte prvi

New Report

Close