Aerodrom Morava bez redovnih linija do proljeća 2020.

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2019. u 21:59
Prijevoznici su već utvrdili red letenja za ovu godinu pa se očekuju samo čarter letovi

Nova zračna luka u Srbiji otvorena je prije mjesec dana, ali zasad slijeću samo privatni zrakoplovi i helikopteri.

Aerodrom Morava u Kraljevu otvoren je prije više od mjesec dana za civilni promet. Za sada nema redovnih letova, a pitanje je kada će ih uopće biti.

Na Moravu trenutno povremeno slijeću samo privatni zrakoplovi i helikopteri. Dočekuju ih radnici s niškog aerodroma jer se 37 zaposlenih na Moravi još obučava, pišu Večernje novosti. Riječ je o trećem međunarodnom aerodromu u Srbiji u kojeg je vlada te zemlje uložila 8,5 milijuna eura.  "Obuke su za mene zahtjevne i za moje kolege također. Bit ćemo obučeni u Nišu, ali i ovdje kod nas i čini mi se da ćemo uspjeti to ostvariti", dodaje Jelena Prodanović, operater kontrole.

"Obuka traje već 15 dana. Do sada nisam imao dodira s tim posla, tako da je ovo za nas sve novo, ali obuka je kompleksna i prije svega zanimljiva", objašnjava Nikola Lazović, operater kontrole. Samostalno će raditi za oko dva mjeseca. Za sada, aerodrom u Lađevcima otvoren je srijedom od 12 do 14 sati, da se resursi, dok nema redovnih letova, ne bi trošili na pripravnost, umjesto na obuke, objašnjavaju u vodstvu aerodroma.

"Bilo koji zrakoplov, ako ima potrebu i želju, moći će uz najavu sletjeti ovdje. Dakle ta obveza otvorenosti stoji samo za razdoblje kada bez najave može sletjeti ovde. Tako da u nikakvom slučaju to nije radno vrijeme radnika. Njihovo radno vrijeme je puno i oni su, da tako kažem, zaposleni non-stop u to svoje radno vrijeme na obukama, na održavanju objekta, na dokumetaciji", kaže Dragan Bugarinović, direktor Aerodroma Morava. Zrakoplovne kompanije već su utvrdile red letenja za ovu godinu, pa se od jeseni eventualno mogu očekivati samo čarter letovi.

Na Aerodromu bi bili zadovoljni kada bi redovnih linija bilo na proljeće. "Vodili smo razgovore s određenim kompanijama, postoji zaista njihovo ozbiljno zanimanje, ali naravno o tome ne možemo ništa više reći jer je sada upravo faza njihove procjene situacije i mogućnosti otvaranja tih linija", kaže Bugarinović.  Od zainteresiranosti zračnih prijevoznika ovisit će i kada će početi izgradnja nove piste i proširenje platforme za parkiranje letjelica. Troslovni kod koji dodjeljuje Međunarodno udruženje zračnih prijevoznika Morava će dobiti tek kada prva kompanija uspostavi redovan let. 

Komentirajte prvi

New Report

Close