Aditivi u hrani ne utječu na hiperaktivnost djece

Autor: Stjepan Škramić , 19. ožujak 2008. u 06:30

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je da su znanstvenici utvrdili tek ograničene dokaze o vezi između primjene određenih aditiva u hrani i hiperaktivnosti kod djece. Prošle je godine skupina istraživača s britanskog sveučilišta u Southamptonu uzburkala javnost studijom koja je provedena na oko 300 djece, a navodila je na zaključak da primjena određenih aditiva može uzrokovati hiperaktivnost kod djece. EFSA je pak objavila da se rezultati britanske studije ne mogu koristiti kao osnova za promjene preporučenih dnevnih količina (ADI) konkretnih prehrambenih boja odnosno natrijevog benzoata. Tako u EFSA-i ukazuju na “Relativno slabo izražene posljedice i nedostatka informacija o kliničkoj važnosti uočenih promjena u ponašanju”.

Komentirajte prvi

New Report

Close