Talijani bježe s novcem u Švicarsku

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2018. u 21:59
Rast od pet posto/REUTERS

Strah od napuštanja eura rezultira rastom prekograničnih novčanih transfera.

Zabrinuti političkom nesigurnošću zbog sukoba sa Europskom komisijom oko proračuna, Talijani sve više prebacuju štednju u Švicarsku, navodi Reuters.

Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), u devet mjeseci do kraja lipnja – što se podudara s dolaskom na vlast populističke vlade – poslovanje švicarskih banaka s talijanskim klijentima i poduzećima poraslo je pet posto na 13,68 milijardi dolara. Podaci za treće tromjesečje još nisu dostupni, ali bankari su uvjereni da će pokazati nastavak trenda rasta.

"Primijetili smo određen broj zahtjeva za informacijama kako otvoriti račun, kako investirati i koje su alternative euru ili talijanskim obveznicama", izjavio je Franco Citterio, direktor udruge banaka kantona Ticino, jedinog "talijanskog" kantona u Švicarskoj.

Holger Schmitz iz tvrtke za upravljanje imovinom Schmitz & Partner također ističe kako posao s Talijanima cvjeta. "Od početka ljeta mnogo Talijana je preplašeno mogućnošću napuštanja eura", tvrdi Schmitz. Iako su potpredsjednici vlade Luigi Di Maio i Matteo Salvini poručili kako Italija neće izaći iz eurozone niti će štednja građana biti oporezivana, nervoza je ipak prisutna.

Kod dobrog dijela građana još su svježa sjećanja na 1992. kada je vlada uvela jednokratan namet na štedne depozite tijekom valutne krize. "Ne osjećam se sigurno kada je sav moj novac u Italiji", izjavio je jedan poduzetnik.  

Komentirajte prvi

New Report

Close