Meso odlazi u dim. Nakon što nam je slanina zamaglila um, tijelo i dušu, a mesari postali idoli, na scenu stupaju skromne, jestive, nekultivirane biljka. Za to možemo okriviti cijenu prehrambenih namirnica, želju da se potpuno posvetimo lokalnom ili eru u kojoj se čak i tartufi uzgajaju.
No, činjenica je da je šuma postala nova granica divljine. “Šume predstavljaju to tajnovito mjesto na kojem biljke rastu”, The Timesu je rekao Matthew Lightner, kuhar restorana Castagna u Portlandu u državi Oregon. “Ne morate se brinuti o njima, ne morate ih saditi, samo ih morate pronaći. Svi su naviknuti na egzotične proizvode koje uvozimo ili na proizvode koji u kratkom vremenu dolaze s farme na vaš kuhinjski stol. Sada se pobudilo zanimanje za hranu koju su ljudi primijetili tijekom šetnje divljinom.”Rusomača, bazga, maslačak, kopriva i slične biljke pronalaze put iz šume do stolova restorana kao što su Torrisi Italian Specialties u New Yorku, Alinea u Chicagu, Toqué! u Montrealu te Noma u Kopenhagen. U restoranu The Willows Inn na otoku Lummi na sjeverozapadnom Pacifiku, kuhari traže crnu slačicu, kiseljak i poljsko cvijeće, a za desert poslužuju sladoled od borovine. No, ne upuštaju se samo kuhari restorana u ovakve pustolovine. Možda su im dosadile nekoć uzbudljivi, ali danas svima i uvijek dostupni vrganji i bunarke, pa stanovnici New Yorka danas u gradskim parkovima traže i ubiru divlje jestive plodove kao što su američki đumbir, japanski čvorlisnik i merala. Dužnosnici prakova uputili su čuvare da rastjeraju takve pojedince, ustvrdivši kako park to ne može podržati, a kako to ne ide na ruku ni vjevericama. Spremanje ovakvih zaliha hrane više nije djelatnost čudaka, kao što je nekad bila. Steve Brill, koji već godinama vodi ljude u obilaske sjeveroistočnih područja radi skupljanja navedenih i sličnih biljaka, sada se suočava s brojnim upitima. Na jedan je izlet vodio čak 78 ljudi, piše The Times. Park Kissena u Queensu neprestano se pljačka, a nestaje bilje i cvijeće. Jednom prilikom nestala je i žalosna vrba, izvještava The Times.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu