Švicarske kompanije naći će se pred sudom zbog kršenja ljudskih prava i uništavanja okoliša

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2020. u 22:01
Polemika uoči refernduma polarizirala je švicarsko društvo, Foto: REUTERS

U nedjelju će švicarski birači odlučivati na referendumu o dvije verzije Inicijative o odgovornom poslovanju koja zahtijeva provjeru opskrbnih lanaca tamošnjih tvrtki koje posluju u inozemstvu.

O kontroverznoj inicijativi da kompanije budu kazneno odgovorne ako njihovi dobavljači krše ljudska prava ili uništavaju okoliš Švicarci će u nedjelju odlučivati na referendumu, nakon što je polemika o toj ideji polarizirala tamošnje društvo. Kako piše Reuters, svojevrsna maskota referendumske kampanje, ali u negativnom kontekstu, postao je Glencore, jedina kompanija u zemlji koja se bavi trgovinom rudama. Tako na glavnom željezničkom kolodvoru u Zürichu putnike dočekuje plakat s djevojčicom koja stoji pored Glencoreova rudnika cinka u Peruu. „Voda zagađena. Dijete otrovano. Rudarska kompanija odgovorna.“, piše na plakatu koji su postavili zagovornici inicijative o odgovornom poslovanju, kako je njezin službeni naziv.

Radikalniji od Francuza

Konkretno, birači će na referendumu odlučivati o dvije verzije ove inicijative. Prva verzija traži da se izmjenom Ustava omogući pravna odgovornost kompanije u čijem se opskrbnom lancu događaju kršenja ljudskih i radničkih prava, poput korištenja dječjeg rada i rada u lošim uvjetima ili se zagađuje okoliš. Kompanije će naime, morati dokazati da su provjerile svoj opskrbni lanac i spriječile moguće nepravilnosti. Ova je verzija radikalnija od slične koja je već na snazi u susjednoj Francuskoj. Iza druge verzije stoji vlada, a radi se o „razvodnjenom“ prijedlogu prema kojem bi švicarske kompanije morale provjeriti događaju li se nepravilnosti u njihovom opskrbnom lancu, ali ne bi bile pravno odgovorne. Vlada, kao i multinacionalke, smatraju da Inicijativa o odgovornom poslovanju ide predaleko, dok aktivisti, pojedine vjerske i političke skupine ističu da će bez usvajanja inicijative Švicarska zaostati u trendu rješavanja globalnih socijalnih i ekonomskih problema.

400.000 izravnih dobavljača

imaju komapnije koje su članice udruge SwissHoldings

Prozvani Glencore ističe kako ga se optužuje bez valjana razloga. Od 2017. godine, kada je preuzeo većinski udjel u peruanskom rudniku Cerro de Pasco, Glencore je učinio mnogo kako bi riješio problem zagađenja koji se pojavilo prije njegove akvizicije, tvrdi ta kompanija. „Boli nas kad vidimo takve optužbe“, izjavio je za švicarski dnevni list NZZ izvršni direktor Ivan Glasenberg. U SwissHoldingsu, udruzi koja predstavlja najveće švicarske kompanije, poput farmaceutskih tvrtki Novartis i Roche te prehrambenog diva Nestléa, ističu kako je samorazumljivo da se problemima koje ističe inicijativa treba pozabaviti. Međutim, uzvraćaju kako predložene mjere mogu značajno povećati troškove usklađivanja s regulativom i pravne rizike, do te mjere da će se kompanije morati povući iz određenih dijelova svijeta, prepuštajući tržište kompanijama koje ne moraju brinuti o zloporabama u opskrbnom lancu.

Pogrešni instrumenti

Denise Laufer, direktorica ekonomskih analiza u SwissHoldingsu, ističe kako članice udruge globalno surađuju s oko 400.000 izravnih dobavljača te milijun neizravnih. Usvajanje inicijative podiglo bi troškove usklađivanja između 20 i 25 posto. „Jasno podupiremo predanost zaštiti i jačanju ljudskih prava i očuvanja okoliša, ali ovi su instrumenti pogrešni“, kazala je Laufer. Zahvaljujući zakonima koji idu na ruku poduzetnicima, blagoj regulaciji i niskim porezima, kao i višestoljetnoj neutralnosti i ekonomskoj stabilnosti, Švicarska je među vodećim svjetskim poslovnim središtima. Međutim, svega nekoliko dana uoči referenduma ankete sugeriraju da će prijedlog vlade koji podržavaju i multinacionalke doživjeti poraz. Naime, anketa javne televizije SRF pokazuje da 57 posto birača podržava aktivistički prijedlog. Kampanja je s obje strane vrlo intenzivna, pa dnevni list Tages-Anzeiger procjenjuje da će po uloženom iznosu ovo biti najskuplji referendum u švicarskoj

Komentirajte prvi

New Report

Close