Strana kompanija radnicima u Hrvatskoj povećala plaće. Dižu regres, božićnicu i bonus

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2023. u 11:37
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dodatak kolektivnom ugovoru predviđa i proširenu naknadu za prijevoz i povećanje naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe.

Sindikat i uprava CEMEX-a sklopili su dodatak kolektivnom ugovoru (KU) kojim se plaće u toj kompaniji povećavaju za devet posto fiksno i dva i pol posto varijabilno, izvijestio je CEMEX u utorak.

Osim povišice, dodatak KU-u donosi i povećanje materijalnih prava od 1. siječnja ove godine. Svi ostali uvjeti kolektivnog ugovora ostaju na snazi do kraja 2023. godine, do kada ugovor i vrijedi.

Dodatak kolektivnom ugovoru donosi povećanje plaća za devet posto fiksno i 2,5 posto varijabilno, ovisno o poziciji plaće unutar platnog razreda i individualnoj ocjeni učinka.

Promjene se odnose i na brojne povlastice koje su dio kolektivnog ugovora, izvijestili su iz CEMEX-a.

Regres, božićnica i naknada za troškove prehrane povećavaju se do maksimalnog neoporezivog iznosa te će u ovoj godini iznositi ukupno 1.460 eura.

Podiže se i osnovica za godišnji bonus za 50 posto. Dodatak kolektivnom ugovoru predviđa i proširenu naknadu za prijevoz i povećanje naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe.

Također, u redovitom godišnjem procesu revizije, a nakon analize plaća na domaćem tržištu, kompanija je provela izmjene platnih razreda povećavajući donje i gornje granice u skladu s tržišnim pokazateljima.

“U skladu s kretanjima na tržištu, dogovorili smo povećanje plaća i povlastica, što zaposlenicima CEMEX-a donosi sigurnost u ovom gospodarskom trenutku”, izjavio je predsjednik  Nezavisnog sindikata Dalmacijacement Mladen Radić. 

“Važno nam je osigurati da primanja naših zaposlenika idu u korak s pritiskom inflacije na troškove života. No, to nije jedini razlog za promjene koje donosi ne samo dodatak Kolektivnom ugovoru, nego i promjena platnih razreda”, rekla je direktorica ljudskih resursa i članica Uprave CEMEX-a Hrvatska Mirela Kotarac.

Komentirajte prvi

New Report

Close