Slavni direktor Disneyja vraća se smijenivši svog izabranika

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2022. u 22:01
Bob Iger proveo je na čelu kompanije 15 godina, a postao je jedan od najpoznatijih svjetskih menadžera, Foto: Reuters

Bob Iger prekida mirovinu i zamjenjuje Boba Chapeka koji je izgubio povjerenje uprave,

Smjena čelnika Disneyja kojeg će zamijeniti njegov prethodnik govori da su se u vodstvu američkog diva zabavne industrije dogodili veliki lomovi. Kako prenose inozemni mediji, nakon 33 mjeseca burnog mandata, s mjesta glavnog izvršnog direktora Disneyja odlazi Bob Chapek. Zamijenit će ga Bob Iger na dvije godine, koji je kao šef kompanije proveo 15 godina i za to vrijeme postao jedan od najpoznatijih svjetskih menadžera. Podsjetimo, upravo je Iger odabrao Chapeka za svog nasljednika željeći da proces tranzicije prođe čim brže (i bezbolnije).

Povratak na pravac rasta

Igerov iznenadni povratak pokazuje da je upravni odbor nepovratno izgubio povjerenje u Chapeka. On je vodio Disney tijekom vrlo izazovnog razdoblja pandemije koronavirusa, ali nije uspio zadobiti povjerenje investitora za svoju poslovnu viziju kao ni holivudske kreativne zajednice. Što tržište misli o smjeni na vrhu govori i vijest da je vrijednost dionica Disneyja jučer prije otvaranja trgovanja skočila za 8 posto. U priopćenju kompanija poručuje kako je Bob Iger dobio mandat upravnog odbora “za postavljanje strateškog pravca obnovljenog rasta”. No, paralelno će u suradnji s ostalim članovima uprave tražiti nasljednika za kormilom Disneyja.

Prije nego što je prije tri godine konačno otišao u mirovinu, Iger je četiri puta odgađao povlačenje. Tijekom ove godine burzovna vrijednost Disneyja potonula je za 40 posto, daleko više od indeksa Dow Jonesa koji je oslabio sedam posto. Investitore navodno brinu visoki troškovi Disneyjeva streaming poslovanja. Kompanija je ovoga mjeseca šokirala dioničare objavivši da je operativni gubitak streaming poslovanja skočio za 800 milijuna dolara, produbivši se do 1,5 milijardi dolara. Disney je uložio golem novac – samo ove godine produkcijski proračun iznosio je 30 milijardi dolara – kako bi se uspješno nosio s Netflixom i ostalim konkurentima u borbi za pretplatnike.

Bob Chapek se proljetos našao i u središtu žustre javne polemike oko zakonske regulative u Floridi koja određuje što školski nastavnici mogu reći učenicima u vezi LGBT pitanja. Polemika s guvernerom Floride Ronom DeSantisom privukla je mnoštvo negativnog publiciteta, ali i uznemirila LGBT zaposlenike Disneyja. Valja istaknuti i da je u vodstvu kompanije došlo do internog sukoba s obzirom da se Chapek okružio bliskim suradnicima. Unatoč svemu, odbor je ljetos Chapeku produžio ugovor.

Kako siješ…

Stoga je njegova smjena i ponovno aktiviranje Boba Igera iznenađujući zaokret u stavu predsjednice upravnog odbora Susan Arnold, posebno u kontekstu produženja Chapekovog ugovora, ističe za Financial Times Rich Greenfield, analitičar tvrtke LightShed Partners. Bob Iger morat će se sada pozabaviti sređivanjem stanja u kompaniji, a problem streaming poslovanja on je i posijao. Naime, njegova je bila ideja da Disney krene u bitku s Netflixom.

Idućeg mjeseca kompanija namjerava lansirati verziju Disney Plus usluge koja će sadržavati i oglase, što bi trebalo ostvariti cilj o profitabilnosti streaming poslovanja do 2024. godine. Analitičari ističu kako će Iger morati donijeti i teške odluke oko izdvajanja sportske televizije ESPN i otkupa Comcastova udjela u streaming tvrtki Hulu.

Komentirajte prvi

New Report

Close