Skandal u njemačkoj financijsko-tehnološkoj tvrtki, ‘nestale’ gotovo dvije milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2020. u 16:39
FOTO: REUTERS/Michael Dalder/File Photo

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, a specijalizirao se za digitalna plaćanja.

Njemačka financijsko-tehnološka tvrtka Wirecard našla se u središtu skandala zbog nestanka gotovo dvije milijarde eura, što je potaknulo izvršnog direktora Michaela Braun da podnese ostavku.

Nekadašnja miljenica ulagača nadmašila je 2018. po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka i uvrštena je u indeks frankfurtske burze DAX, signalizirajući prodor financijsko-tehnoloških tvrtki u prostor dotada rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

U trenutku uvrštenja u indeks u rujnu 2018. njezina tržišna kapitalizacija iznosila je 23 milijarde eura a ona Deutsche Banka 20,5 milijardi eura. U to je vrijeme bila treća po vrijednosti financijska grupa na njemačkom tržištu dionica, nakon osiguravateljskih divova Allianza i Munich Rea.

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, a specijalizirao se za digitalna plaćanja.

U četvrtak bili su prisiljeni odgoditi objavu poslovnih rezultata u 2019. godini nakon što ih je revizor Ernst & Young upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

Revizor je otkrio naznake da su mu upravitelji skrbničkih računa odnosno njihove banke dostavili “netočne potvrde o bilanci”. Iznosi na tim računima odgovarali su otprilike četvrtini Wirecardove bilance.

Iz kompanije su revizoru odgovorili da su možda žrtva prijevare. Nisu naveli detalje kamo je mogao nestati novac a dioničare su uplašila priopćenja filipinskih banaka BDO i BPI da nisu ni na koji način upletene u skandal.

“Dokument u kojem se tvrdi da Wirecard im račun u BDO-u jest falsifikat, potpisi službenika banke na njemu falsificirani su”, objavila je ta filipinska banka.

I BPI je izvijestio da Wirecard nije njihov klijent. “Njihov vanjski revizor pokazao nam je dokument na kojem stoji da su naš klijent. Uvrdili smo da je dokument falsificiran. Nastavljamo s istragom o tom slučaju”, dodali su iz BPI-ja.

Izvršni direktor Wirecarda Markus Braun podnio je danas ostavku a ured državnog tužitelja u Muenchenu razmatra još jedne istrage o mutnim poslovima u Wirecardu koje će pomno pročešljati i regulator za financijski sektor BaFin.

Wirecard je već pod istragom zbog sumnje da su članovi uprave ulagačima davali netočne informacije i sumnji da je možda žrtva tržišne manipulacije

Komentirajte prvi

New Report

Close