Shell, BP i Total povećali dobit od prerade nafte i prodaje prirodnog plina

Autor: Poslovni.hr , 01. studeni 2012. u 22:00
Dobit velikih naftnih kompanija premašila je očekivanja analitičara

Tromjesečni prihod Royal Dutch Shella gotovo je dvostruko veći od hrvatskog BDP-a i iznosi 112,1 milijardu dolara.

Rast prihoda od prerade nafte i prodaje ukapljenoga prirodnog plina glavno je obilježje rezultata vodećih europskih naftnih proizvođača za treće tromjesečje. Sva tri najveća europska naftaša – anglo-nizozemski Royal Dutch Shell, britanski BP i francuski Total – u promatranom su razdoblju povećali dobit.

Royal Dutch Shell, koji predvodi predsjednik Uprave Peter Voser, dobit za treće tromjesečje 2012. uvećao je za 2,3 posto na osnovi povećanog prihoda od prodaje ukapljenoga prirodnog plina (LNG). Neto dobit tvrtke narasla je na 7,1 milijardu dolara, sa 6,9 milijardi dolara ostvarenih u istom vremenu prošle godine. Tromjesečni prihod anglo-nizozemskog naftaša gotovo je dvostruko veći od hrvatskog BDP-a i iznosi 112,1 milijardu dolara, što je pak 9,1 posto manje u odnosu na lani. Shell je prodaju ukapljenoga prirodnog plina povećao četiri posto, na 4,97 milijuna metričkih tona, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u prvom redu zahvaljujući projektu Pluto u Australiji. Rast prihoda od prerade nafte za treće tromjesečje pozitivno se odrazio na rezultate druga dva europska naftaša: na British petroleum (BP) i Total.

Francuski naftaš Total zabilježio je 20-postotni rast dobiti u trećem tromjesečju premašivši prognoze analitičara. Tvrtka je ostvarila 4,3 milijarde dolara prilagođene neto dobiti nakon što je u istom razdoblju prošle godine imala dobit od 3,6 milijardi dolara. Prihodi su rasli osam posto, na 65,6 milijardi dolara. Christophe de Margerie, predsjednik Uprave Totala, poručuje da rezultat odražava dobro poslovanje unutar svih tvrkinih segmenata. Dobit britanske naftne tvrtke BP rasla je 7,7 posto, na 5,4 milijarde dolara. Rezultat je premašio prognoze analitičara pa je kompanija povisila iznos dividende za 12,5 posto, na devet centi po dionici. No u odnosu na prošlogodišnje tromjesečje prihodi su ipak pali 5,1 posto, na 90,5 milijardi dolara. Predsjednik Uprave Bob Dudley svim silama nastoji reorganizirati poslovanje tvrtke nakon što je izlijevanjem nafte u Meksički zaljev prije dvije godine izbrisana trećina njezine tržišne vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close