Ryanair pred rekordnim gubitkom, ali očekuje brz oporavak tijekom ljeta

Autor: Tomislav Pili , 01. veljača 2021. u 22:01
Foto: Reuters

Najveća europska zrakoplovna kompanija objavila je kako bi minus u ovoj fiskalnoj godini mogao iznositi između 850 i 950 milijuna eura, pet puta više nego 2009.

Ryanair očekuje gubitak u ovoj fiskalnoj godini od približno milijardu eura, što će biti uvjerljivo najlošiji financijski rezultat u povijesti tog niskotarifnog zračnog prijevoznika.

Međutim, najveća europska zrakoplovna kompanija priopćila je u ponedjeljak kako unatoč svemu kapitalno vrlo dobro stoji te očekuje solidan oporavak tijekom ljeta. Kako prenosi Reuters, irska kompanija objavila je kako bi minus u ovoj fiskalnoj godini koja završava 1. ožujka mogao iznositi između 850 i 950 milijuna eura. To je pet puta više od dosadašnjeg najvećeg gubitka, zabilježenog 2009. tijekom prethodne ekonomske krize.

Dramatično ubrzanje

Kako je izjavio izvršni direktor Michael O’Leary, COVID-19 i dalje snažno pogađa zračne prijevoznike. „Fiskalna godina 2021. i dalje će biti jedna od najizazovnijih u 35-godišnjoj povijesti Ryanaira“, dodao je O’Leary. Međutim, Ryanairov „glavni pilot“ očekuje da će oporavak ubrzati između srpnja i rujna – drugog tromjesečja fiskalne godine – prije povratka na 70 do 90 posto uobičajenih razina između listopada i ožujka.

„Nadamo da ćemo s približavanjem vrhunca ljetne sezone vidjeti ublažavanja epidemioloških pravila, a time i golemi skok potražnje“, ocijenio je financijski direktor Neil Sorahan.

U razgovoru za Bloomberg Michael O’Leary je istaknuo kako smatra da će ove godine dramatično ubrzati stopa procijepljenosti stanovništva širom Europske unije. „Tada ćemo se osloboditi restrikcija. Kratkolinijski letovi će se oporaviti brzo i snažno. Postoji golema suspregnuta potražnja za letovima u Europi“, kazao je O’Leary. Restrikcije uvedene radi suzbijanja zaraze koronavirusom srezale su broj Ryanairovih putnika za 78 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine, odnosno tijekom trećeg fiskalnog tromjesečja. Zbog toga je kvartalni gubitak dosegao 306 milijuna eura, nešto više od 300 milijuna eura koliko su očekivali analitičari.

Najbolje pozicioniran

Prihodi su pali 82 posto, nešto manje od 88 posto koliko je zabilježio easyJet, ali lošije od Wizza koji je prošli tjedan objavio pad od 77 posto. Analitičari zračnog prijevoza smatraju da je Ryanair najbolje pozicionirana zrakoplovna kompanija u svijetu što se tiče oporavka od koronakrize s obzirom na velike gotovinske pričuve, ali i zato što se ne bavi dugolinijskim letovima.

Na kraju rujna u bilanci je stajalo 3,5 milijarde eura, milijardu manje nego krajem rujna. Kompanija je potvrdila svoja očekivanja da će u godinu dana do kraja ožujka prevesti između 26 i 30 milijuna putnika. Doduše, u prethodnoj fiskalnoj godini Ryanairom je letjelo 149 milijuna putnika.v

Komentirajte prvi

New Report

Close