Prvi testovi sudara automobila i biciklističkih kaciga

Autor: VLM , 26. lipanj 2019. u 14:21
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, s koje se lansiraju na različite dijelove poklopca motora Volvo automobila, pod različitim kutovima i pri različitim brzinama kako bi se obavila mjerenja.

Volvo Cars, sinonim za sigurnost u automobilizmu, udružio se s vodećim švedskim sportskim i sigurnosnim brendom POC u seriji testova sudara biciklističkih kaciga i automobila, prvi put u svijetu, u okviru novog revolucionarnog istraživačkog projekta čiji je cilj dodatna zaštita biciklista.

Nezgode između bicikala i automobila često uzrokuju teže ozljede ili smrtne slučajeve. Cilj je izbjeći te vrste nezgoda uz pomoć aktivne sigurnosne tehnologije.

Sustav detekcije biciklista s funkcijom automatskog kočenja koristi radare i kamere vozila za otkrivanje biciklista, upozorava vozača na mogućnost sudara i aktivira kočnice ako je nužno dodatno posredovanje.

Istraživački projekt Volvo-POC sastoji se od niza posebno projektiranih testova sudara u istraživačkom centru za sigurnost Volvo Cars u Gothenburgu u Švedskoj. Prilikom tih testiranja, biciklističke kacige POC nose lutke za testiranje sudara koje se nalaze na platformi za ispitivanje, s koje se lansiraju na različite dijelove poklopca motora Volvo automobila, pod različitim kutovima i pri različitim brzinama kako bi se obavila mjerenja.

Testovi su utemeljeni na postojećim zakonskim propisima za testiranje koji se odnose za zaštitu glava pješaka. Na taj način Volvo Cars i POC mogu izravno uspoređivati stanje u slučaju uporabe kacige u odnosu na stanje bez kacige.

Trenutačni postupci testiranja biciklističkih kaciga obuhvaćaju osnove, podrazumijevaju ispuštanje kaciga s različitih visina, na ravnu površinu ili padinu, ne uzimajući u obzir nezgode bicikala i automobila. Saznanja iz ovog projekta pomoći će u izradi kaciga koje će pružati više sigurnosti u slučaju nezgoda automobila i bicikala.

Komentirajte prvi

New Report

Close