Poznati proizvođač kućanskih aparata zatvorio tvornicu, 650 ljudi ostalo bez posla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2023. u 11:30
FOTO: REUTERS/Ints Kalnins

Istaknuli su da u ovoj godini očekuju manji obujam prodaje zbog slabijeg raspoloženja potrošača, dodavši i da možda neće moći u potpunosti prenijeti veće troškove energije i rada na kupce.

Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux odlučio je ugasiti proizvodnju u tvornici u mađarskoj Nyiregyhazi početkom 2024. godine zbog očekivane slabije potražnje u razdoblju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Tvornica u Nyíregyházi proizvodi hladnjake i zapošljava oko 650 radnika.

Tvrtka je najavila da će zbog gašenja proizvodnje u Mađarskoj u prvom tromjesečju knjižiti troškove restrukturiranja od oko 550 milijuna švedskih kruna (48,5 milijuna eura).

Istaknuli su da u ovoj godini očekuju manji obujam prodaje zbog slabijeg raspoloženja potrošača, dodavši i da možda neće moći u potpunosti prenijeti veće troškove energije i rada na kupce.

Po njihovoj bi procjeni potražnja ove godine trebala oslabiti u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi dok bi u azijsko-pacifičkoj regiji, na Bliskom istoku i u Africi trebala biti stabilna.

“Očekujemo da će i u 2023. na raspoloženje potrošača negativno utjecati visoka inflacija i kamatne stope, ali uz razlike među regijama”, priopćio je izvršni direktor Jonas Samuelson.

“Bit će nam teško u potpunosti nadoknaditi očekivani negativni utjecaj vanjskih čimbenika tijekom cijele 2023. na cijene na razini grupe”, rekao je Samuelson.

Electrolux je 11. siječnja upozorio da zbog kontinuirano visokih troškova i slabe potražnje, osobito u Sjevernoj Americi, očekuje operativni gubitak u četvrtom tromjesečju od oko dvije milijarde kruna i pad organskog prihoda za osam posto.

U četvrtak izvijestili su da su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca poslovali s operativnim gubitkom od 1,96 milijardi kruna (190,3 milijuna dolara), istaknuvši troškove restrukturiranja od 1,5 milijardi kruna.

U istom razdoblju 2021. zabilježili su operativnu dobit od 882 milijuna kruna.

Komentirajte prvi

New Report

Close