Popularna trgovina opet u problemima: Srušena cijena dionica, investitori mijenjaju mišljenje

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2019. u 11:37
Foto: Rui Vieira/Press Association/PIXSELL

Modna online trgovina Asos okrivljuje poremećaj u razvoju svojih automatiziranih europskih i američkih skladišta.

Asos je doživio novi pad cijene dionica nakon što je online modni trgovac okrivio IT kaos u prekomorskim skladištima zbog drugog upozorenja o dobiti u sedam mjeseci, prenosi The Guardian.

Analitičari kažu kako investitori gube povjerenje u bivšu zvijezdu na burzi nakon što je smanjila očekivanja zarade nakon katastrofalne IT nadogradnje u Njemačkoj i problema sa zalihama u SAD-u.

Dionice Asosa su pale za 23% na 21,07 funti. Tvrtka je izgubila 60% svoje vrijednosti nakon upozorenja o profitu u prosincu i još jednog ažuriranja u ožujku kada je prvi priznala probleme u Americi. Nick Beighton, izvršni direktor Asosa, izjavio je kako se očekuje da će ove godine ostvariti dobit od 30 do 35 milijuna funti ove godine, što je daleko ispod očekivane prognoze od 55 milijuna funti i samo trećinu od 102 milijuna funti koje je ostvarila 2018. godine.

Beighton je rekao: „Glavni remont naše infrastrukture bio je teži i trajao je mnogo duže nego što smo prvotno očekivali. Priznajemo da je to neuspjeh u izvršenju.“

No izrazio je mišljenje kako će se problemi riješiti do kraja rujna.

Asos je naveo  da je ukupna prodaja porasla za 12% u četiri mjeseca do 30. lipnja. Međutim, rast u SAD-u i EU bio je niži od očekivanog, odnosno 12% i 5%, zbog operativnih propusta. Prodaja u Velikoj Britaniji – kojom upravlja skladište u Barnsleyu, Yorkshire, ostala je nepromijenjena – sa boljih, 16%.

Problemi su bili različiti u Njemačkoj i SAD-u: dvogodišnje skladište u Berlinu bilo je pod utjecajem prebacivanja s ručno naručenih narudžbi na nove automatizirane sustave, dok je njegova podružnica u Atlanti – koja je otvorena u veljači – imala nedostatne zalihe.

"Ova pitanja ograničila su izbor i dostupnost proizvoda za naše klijente u SAD-u i Europi, što ima odgovarajući utjecaj na rast prodaje u tim regijama, kao i profitabilnost u obliku viših tranzicijskih troškova kako bi se to pitanje riješilo", rekao je Beighton.

Wayne Brown, analitičar burzovnog brokera Liberum, opisao je situaciju kao "još jedno značajno upozorenje o dobiti" i napomenuo kako menadžment mora odgovoriti “na ozbiljna pitanja”.

Dodao je: "Operativna pitanja u Europi i SAD-u nam ukazuju na nedostatak dovoljno visokih rukovoditelja u poslovanju s odgovarajućim vještinama za poduzimanje složenih kapitalnih projekata."

Brown je rekao da je u posljednje četiri godine u skladišta Asosa uloženo 700 milijuna funti, a iako se prodaja udvostručila, dobit je opadala. "Pitamo se gdje je 1,5 milijardi funti dodatne prodaje nestalo s obzirom na to da je dobit sada 20 milijuna funti niža nego u 2015."

Asos ustrajava kako su njegovi trenutni problemi samostvoreni i kratkoročni te da budućnost za trgovca ostaje svijetla zbog prebacivanja prodaje na internet. 

"Niti jedno od ovih pitanja ne mijenja priliku koja je pred nama, a koja ostaje velika", rekao je Beighton. "Jasno mi je da ovo nije pitanje potražnje."

Nezavisni analitičar u maloprodaji Nick Bubb izjavio je da postoji "rastući problem kredibiliteta uprave" u tvrtki, ali je sugerirao da će investitori vidjeti kako Beighton rješava ključni događaj prodaje na Black Friday u jesen prije nego što zatraže njegovu glavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close