Pfizeru 2,3 milijarde dolara kazne za mito liječnicima i prikrivanje nuspojava lijekova

Autor: Ksenija Končevski , 03. rujan 2009. u 22:00

Američki farmaceut imao ustaljenu praksu prijevara, podmićivanja i obmanjivanja

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer mora platiti rekordnih 2,3 milijarde dolara odštete zbog lažnog promoviranja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova. Taj najviši iznos kazne u farmaceutskom sektoru oštar je udarac Pfizeru, ali ujedno i upozorenje američkim kompanijama da ne pribjegavaju neetičkom poslovanju.

Opomena farmaceutima
Najveći svjetski proizvođač lijekova Pfizer, koji je lanjske godine uprihodio 48,3 milijarde dolara, još je u siječnju obznanio da se zadužio za 2,3 milijarde dolara da bi mogao pokriti iznos odštete. Istraga koja je zaključena priznanjima krivnje dvojice bivših Pfizerovih direktora za prodaju završena je nagodbom.Naime, optužbe koje se stavljaju na teret Pfizeru zbog ustaljene prakse prijevara odnose se na promidžbu trinaest lijekova, među kojima su Bextra, Viagra, Zoloft i Lipitor. Iz ureda američkog tužiteljstva nakon objave presude su poručili da kazna treba biti opomena svim proizvođačima lijekova te da će poslovanje Pfizera u sljedećih pet godina nadzirati Health and Human Source Department. Lijek protiv bolova Bextru, koji može izazvati srčani udar, američki je farmaceut lažno promovirao, a liječnike poticao da ga propisuju i za tegobe koje nisu od artritisa. Pfizer se tereti i da je liječnicima davao pogodnosti da bi oni poslije promovirali lijekove i za stanja koja nisu navedena u uputama i u većim dozama nego što je bilo propisano unatoč mogućim fatalnim nuspojavama. “I dok su u Pfizeru pregovarali o prijašnjim prijevarama, i dalje su kršili iste zakone u promidžbi nekih drugih lijekova”, rekao je odvjetnik Mike Loucks, a doktore koji su na to pristali častili su ljetovanjima, golfom, masažama. Iako se sudski sporovi s korporativnim divovima mogu činiti kao uzaludna borba, šestogodišnji spor s američkim Pfizerom bivšem je tvrtkinom zaposleniku Johnu Kopchinskom donio 51,5 milijuna dolara od milijardu dolara koliko od ukupnog iznosa rekordne odštete otpada na privatne tužbe. To je, naime, iznos koji američki farmaceut mora isplatiti samo svom bivšem trgovačkom predstavniku Kopchinskom, jednom od zviždača koji se usprotivio prodaji sumnjiva lijeka protiv bolova Bextra.

Profit iznad svega
Kopchinski, koji je 2003. dobio otkaz u kompaniji, podigao je privatnu tužbu protiv Pfizera dvije godine prije nego što je Bextra povučena s tržišta. Nakon što je izgubio posao u Pfizeru, Kopchinski je ostao i bez godišnje plaće od 125.000 dolara. Kopchinski je kazao da ga je zaprepastila Pfizerova taktika prodavanja Bextre. Kao bivši veteran Zaljevskog rata, Kopchinski je rekao da se u vojsci od njega zahtijevalo da pod svaku cijenu štiti ljude, a dok je radio u Pfizeru, od njega se očekivalo da pod svaku cijenu brani profit, čak i kada je u pitanju ugrožavanje ljudskih života. Inače, Kopchinskom će zajedno s još pet zviždača pripasti ukupno 102 milijuna dolara.

Preuzimanje

Dainippon zakoračio u SAD
Japanska farmaceutska kompanija Dainippon Sumitomo Pharma je zahvaljujući preuzimanju američke konkurentske tvrtke Sepracor osigurala pristup na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Dainippon akvizicijom Sepracora za 2,6 milijardi dolara u gotovini dobiva i pristup novim eksperimentalnim lijekovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close