Ovih 10 biofarmaceutskih kompanija pokušava izliječiti rak

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2019. u 10:30
Foto: Getty Images

Istraživanja pokazuju da je skoro svaka šesta smrt na svijetu posljedica raka što ga čini drugim vodećim uzrokom smrti iza kardiovaskularnih bolesti.

Procjenjuje se da globalna farmaceutska industrija vrijedi nevjerojatnih 1,11 bilijuna dolara, prenosi Yahoo Finance.

Svake godine milijarde se troše na istraživanje i razvoj lijekova protiv raka, a brojna su ispitivanja provedena u pokušaju pronalaska lijeka za razne vrste raka. Tek će mali postotak dobiti regulatorno odobrenje koji će pacijenti koristiti za liječenje bolesti i poboljšanje kvalitete života.

Brojni poznati svjetski farmaceutski divovi poput AstraZeneca plc (NYSE: AZN), Pfizer Inc. (NYSE: PFE), Roche Holdings AG Basel ADR (OTC: RHHBY) i Novartis AG (NYSE: NVS) najjači su igrači od kojih se očekuje rješenje.

Razlika između biofarmaceutika i tradicionalnih lijekova je metoda kojom se lijekovi proizvode.

Biofarmaceutika se proizvodi u živim organizmima kao što su bakterije, kvasci i stanice sisavaca, dok se farmaceutski proizvodi proizvode kemijskom sintezom.

Novi šef istraživanja za rak AstraZeneca José Baselga rekao je da želi da se tvrtka usredotoči na rak u ranoj fazi umjesto na uznapredovale bolesti prilikom razvoja novih lijekova protiv raka, prenio je Wall Street Journal.

Slijedi pregled biofarmaceutskih tvrtki koje rade na liječenju raka:

Can-Fite Biopharma Ltd (NASDAQ: CANF) razvija tretmane za autoimune upalne bolesti i rak. Tvrtka razvija lijek za rak jetre – namodenoson, koji je nedavno istaknut na Međunarodnoj konferenciji o raku jetre.

Faza 3 probe za namodenoson kod uznapredovalog karcinoma jetre je u izradi.

ESSA Pharma Inc. (NASDAQ: EPIX) bavi se razvojem lijekova male molekule protiv raka prostate. Tvrtka je nedavno stekla američku biofarmaceutsku tvrtku Realm Therapeutics plc (NASDAQ: RLM).

Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK) prepoznata je po svojim istraživanjima raka, a nedavno je najavila da će unaprijed kupiti biofarmaceutsku kompaniju Peloton Therapeutics za gotovinu u iznosu od 1,05 milijardi dolara i daljnjih 1,15 milijardi dolara kada se prodaja zaključi. Tvrtka se zalaže za ubrzanje razvoja lijekova koji ciljaju HIF-2α za pomoć pacijentima s uznapredovalim karcinomom i drugim bolestima.

Genocea Biosciences (NASDAQ: GNCA) je biofarmaceutska tvrtka koja razvija personalizirane imunoterapije protiv raka. Tvrtka je nedavno objavila da je časopis za kliničku onkologiju odabrao kompanijine kliničke rezultate GEN-009 na godišnjem sastanku ASCO-a 2019. kao 10 najboljih sažetaka u imuno-onkologiji.

Heat Biologics Inc. (NASDAQ: HTBX) je biofarmaceutska tvrtka koja razvija terapije namijenjene aktiviranju pacijentovog imunološkog sustava protiv raka.

Synlogic, Inc. (NASDAQ: SYBX) je tvrtka koja primjenjuje sintetičku biologiju na korisne mikrobe za razvoj novih, živih lijekova. Tvrtka je nedavno najavila suradnju na platformi kako bi se ubrzao razvoj Synlogic-ove linije sintetičkih biotskih lijekova pomoću Ginkgo-ove platforme za programiranje stanica.

Sintetički biotski lijekovi su mikrobi genetički dizajnirani da se suprotstave biologiji koja pokreće bolesti poput hiperamonemije i oblika raka.

Xynomic Pharmaceuticals Holdings, Inc. (NASDAQ: XYN) je tvrtka za razvoj lijekova za onkologiju. Tvrtka je nedavno održala pre-IND sastanak s Upravom za hranu i lijekove za svoj pan-PAF inhibitor XP-102 za liječenje raka.

Xynomic je navela da je na putu da podnese istražnu aplikaciju za novi lijek u drugoj polovici 2019. godine. XP-102 ima potencijal kao inovativna terapija protiv mutiranih čvrstih tumora B-RAF V600, uključujući CRC i ne-sitnoćelijski karcinom pluća i staničnu leukemiju.

BridgeBio Pharma (NASDAQ: BBIO) fokusira se na identificiranje i unapređivanje transformativnih lijekova za liječenje bolesti koje proizlaze iz oštećenja jednog gena i za karcinome s jasnim genetskim pokretačima.

Farmaceutska tvrtka Array BioPharma Inc ima dva lijeka, Braftovi i Mektovi, koji su odobreni za liječenje oboljelih od raka kože s određenim genetskim promjenama. Tvrtka je nedavno objavila da će ulagači možda morati duže čekati na rezultate Arrayine BeaconCRC studije karcinoma debelog crijeva.

Pfizer je poznata američka multinacionalna farmaceutska korporacija. Tvrtka je nedavno dobila odobrenje Europske komisije za TALZENNA, lijeka protiv raka dojke.

Lijek je odobrila Uprava za hranu i lijekove u listopadu 2018. Pfizer je u lipnju najavio da će kupiti Array BioPharma za 48 dolara po dionici u gotovini u ukupnom iznosu od oko 11,4 milijarde dolara.

Ovo je samo nekoliko tvrtki koje se bave tom bolešću. Rak je globalno pitanje, a lijekovi se razvijaju u Aziji, na Bliskom Istoku, u Europi i Južnoj Americi.

Liječenje raka je moguće, a za optimističnog promatrača nije pitanje hoće li se to dogoditi, nego je samo pitanje vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close