Novi razlog za zabrinutost oko Huaweia

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2019. u 10:12
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vlada Sjedinjenih Američkih Država već je duže vrijeme zabrinuta u vezi divovskog kineskog telekoma, a prema izvještaju američkih medija Huawei navodno pomaže Sjevernoj Koreji u izgradnji bežične mreže.

To otkriće će sigurno stvoriti dodatnu zabrinutost, izvještavaju Vox i Recode, mediji koji su ujedinili novinarske snage kako bi ‘otkrili i objasnili kako se mijenja naš digitalni svijet te kako mijenja nas’.

Washington Post je u ponedjeljak izvijestio da Huawei radi na više projekata u Sjevernoj Koreji najmanje osam godina. Interni dokumenti koje su bivši zaposlenik tvrtke Huawei i drugi poslali Postu pokazuju da je tvrtka pomogla Sjevernoj Koreji da “izgradi i održi” svoju komercijalnu bežičnu mrežu.

Kako se izvješćuje, Huawei je koristio brojne taktike, uključujući partnerstvo s Panda International Information Technology, kineskom državnom tvrtkom, kao svojevrsnim kanalom preko koje je radio.

U dokumentima tvrtke Sjeverna Koreja se prema pisanju WP-a spominje kao "A9" umjesto pravog imena. Huawei je navodno također koristio kod u internim dokumentima kada je govorio o svom radu u Iranu i Siriji.

Kao što WP primjećuje, Odjel za trgovinu istražuje potencijalne veze između Huaweija i Sjeverne Koreje od 2016. godine, a Ministarstvo pravosuđa već je optužilo Huawei za kršenje američkih sankcija protiv Irana. Drugim riječima, to može biti velika stvar:

Ova otkrića postavljaju pitanja o tome je li Huawei, koji je koristio američku tehnologiju u svojim komponentama, prekršio izvozne kontrole SAD-a kako bi opremio Sjevernu Koreju, gdje se izolirani režim suočio s opsežnim međunarodnim sankcijama zbog programa nuklearnog naoružanja i kršenja ljudskih prava.

Sve poriču, no Amerikanci ne vjeruju 'zloćudnom glumcu'

Huawei je u svojoj poruci koju je poslao e-poštom Recodeu naveo da tvrtka "nema poslovne prisutnosti" u Sjevernoj Koreji i da je "u potpunosti predana poštivanju svih primjenjivih zakona i propisa u zemljama i regijama" u kojima djeluje, uključujući sankcije, zakone i propise.

No mnogi američki zakonodavci i političari ne vjeruju kineskoj kompaniji, a nova vijest samo im ide u prilog dodatnih strahova.

Kao odgovor na vijesti u ponedjeljak, Senatori Chris Van Hollen (D-MD) i Tom Cotton (R-AR), koji su uveli višestruke zakone usmjerene na Huawei, objavili su izjavu u kojoj kritiziraju tvrtku. "Na svakom koraku saznajemo sve više i više o tome što je zloćudni glumac Huawei", rekli su.

Bijela kuća još nije odgovorila na medijski upit za komentar na pisanje Washington Posta.

Komentirajte prvi

New Report

Close