Njemački ogranak Gazproma dobio privremenog upravitelja

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Vlasnik Gazproma rekao je da se povlači iz Gazprom Germanije.

Njemačka vlada dodijelila je upravitelja podružnici ruskog Gazproma, koji se povukao iz vlasništva, kako bi osigurala kontinuitet opskrbe, objavilo je ministarstvo gospodarstva, pozivajući se na planiranu likvidaciju tvrtke. Privremeni je upravitelj mrežni regulator BNA.

Gazprom je prošlog petka objavio da se povlači iz vlasničkog udjela u Gazprom Germania GMBH i ostale imovine u Njemačkoj, uključujući Gazprom Marketing & Trading Ltd, sa sjedištem u Londonu, ne navodeći pojedinosti ni objašnjenje takve odluke. Sjedište je Gazprom Germanije u Berlinu, a jedini je njegov dioničar Gazprom Export, podružnica u potpunom vlasništvu Gazproma. Njegove osnovne djelatnosti uključuju skladištenje, trgovanje i opskrbu plinom, a vlasnici su i mreže punionica u Njemačkoj i Češkoj. Gazprom upravlja i najvećim njemačkim skladištem plina, koje čini petinu njemačkog skladišnog kapaciteta, napominje agencija dpa.

Vlasnik Gazproma rekao je da se povlači iz Gazprom Germanije, a nije jasno tko će biti novi ekonomski i pravni vlasnik udjela, naglasio je ministar Robert Habeck. To je samo po sebi kršenje propisa, istaknuo je Habeck, dodavši i da je ministarstvo “doznalo” da je novi vlasnik Gazprom Germanije, neizravnom akvizicijom, JSC Palmary and Gazprom Business Export Services LLC. Budući da Gazprom Germania upravlja ključnom infrastrukturom i da kupac nije iz EU, akviziciju mora odobriti njemačka vlada. Novi je vlasnik naložio likvidaciju Gazprom Germanije, što nije legalno dok se akvizicija ne odobri. Ministarstvo je nije odobrilo, pa su svi naknadni pravni koraci ništavni.

Komentirajte prvi

New Report

Close