MOL i drugo tromjesečje zaključio s gubitkom, nešto nižim od prvog

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2020. u 21:59
MOL se u drugom tromjesečju 2020. suočio s izazovima bez presedana naglasila je UpravaBORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST

Gubitak je nešto manji nego u prvom tromjesečju kada je iznosio 48,4 milijarde forinti.

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL izvijestila je kako je i drugo tromjesečje zaključila s neto gubitkom i znatno nižim prihodima zbog pada cijena nafte i plina i smanjene potrošnje goriva u vrijeme pandemije koronavirusa. Neto prihodi mađarske kompanije potonuli su u drugom tromjesečju 39 posto, na 823,9 milijardi forinti (2,8 milijardi dolara). MOL je zaključio drugo tromjesečje s neto gubitkom od 41,5 milijardi forinti (oko 140 milijuna dolara).

Gubitak je nešto manji nego u prvom tromjesečju kada je iznosio 48,4 milijarde forinti. Čista dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) smanjena je u drugom tromjesečju 38 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 113,9 milijardi forinti. U odjelu prerade i prodaje čista CCS EBITDA više je nego prepolovljena u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, spustivši se na 37 milijardi forinti pod pritiskom urušavanja rafinerijskih marži u svibnju i lipnju. U odjelu istraživanja i proizvodnje dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), prilagođena za jednokratne stavke, također je više nego prepolovljena, na 36 milijardi forinti, što u MOL-u objašnjavaju padom cijena nafte i plina u Europi. “MOL se u drugom tromjesečju 2020. suočio s izazovima bez presedana”, konstatira izvršni direktor Zsolt Hernadi, izdvajajući “značajne” zdravstvene i sigurnosne rizike povezane s pandemijom i probleme u poslovanju pod mjerama suzbijanja zaraze.

Proizvodnja je u drugom tromjesečju porasla 5 posto na godišnjoj razini, na 117.300 barela ekvivalenta nafte dnevno, zahvaljujući polju u Azerbajdžanu koje je uključeno u rezultate u travnju i više je nego nadoknadilo smanjeno vađenje nafte i plina u Britaniji i Pakistanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close