Mercedes Benz preuzima trećinu udjela Automotive Cells Companyja

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Cilj je razvoj ćelija i baterijskih modula kao i pomoć Europi 
da zadrži središnju poziciju u autoindustriji, čak i u električnoj eri.

Proizvođač automobila Mercedes Benz objavio je preuzima trećinu udjela u proizvođaču baterijskih ćelija Automotive Cells Company (ACC), zajedničkom pothvatu čiji su osnivači francuske tvrtke Stellantis i TotalEnergies. Cilj partnerstva je razvoj ćelija i baterijskih modula kao i pomoć Europi da zadrži središnju poziciju u autoindustriji, čak i u električnoj eri, rekao je u priopćenju izvršni direktor Mercedes Benza i njegove krovne tvrtke Daimler Ola Källenius.

Potrebne milijarde kapitala

Baterijske ćelije proizvodit će se 95 posto od recikliranih materijala sukladno s ciljem o dostizanju ugljično neutralnog lanca opskrbe do 2039. godine. ACC će Mercedes Benz opskrbljivati baterijskom tehnologijom od sredine ovog desetljeća. Daimler će u projekt iduće godine uložiti oko 500 milijuna eura, a očekuje se da će njegova ukupna ulaganja ostati ispod granice od milijardu eura. Povrh toga ACC je prikupio 1,3 milijarde eura francuskog i njemačkog kapitala. Da dostigne ciljani kapacitet od 120 gigavatsati do kraja desetljeća trebati pribaviti sedam milijardi eura putem prodaje dionica, kredita i subvencija.

Dominiraju azijske tvrtke

Njemački proizvođač automobila u srpnju ove godine najavio je da želi do 2030. želi postati u ‘potpunosti električan’ te da planira gradnju osam giga tvornica. Među njima jedna tvornica planira se u Sjedinjenim Američkim Državama, a još četiri u Europi, kapaciteta najmanje 200 gigavatsati. Tvornice će Mercedes Benz graditi sa sadašnjim partnerima i jednim novim, no njegovo ime u srpnju nije obznanjeno. Europski proizvođači automobila sastavljaju baterijske pakete za električne automobile, no u proizvodnji baterijskih ćelija, koje su ključni sastavni blokovi baterija, ipak dominiraju azijske tvrtke. “Zajedno s ACC-om razvit ćemo i učinkovito proizvoditi baterijske ćelije i module u Europi, izrađene prema specifičnim Mercedes Benzovim zahtjevima”, rekao je Källenius dodajući da novo partnerstvo omogućuje Daimleru da osigura opskrbu i iskoristi ekonomiju razmjera.

500 milijuna

eura uložit će Daimler u projekt iduće godine

ACC je osnovan u rujnu 2020. kao zajednički pothvat francuskih tvrtki Stellantisa i TotalEnergiesa. Otprije je povezan s Njemačkom putem dvije milijarde eura ulaganja u tvornicu baterijskih ćelija u Kaiserslauternu koja bi trebala započeti s proizvodnjom 2025. iz Daimlera najavljuju da je u planu proširenje mreže u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close