Korean Air kupio 44% češke aviokompanije ČSA

Autor: Tin Bašić , 11. travanj 2013. u 10:14
ČSA od ljeta leti dvaput tjedno za Seul/PIX

Prvo je to inozemno ulaganje južnokorejske aviokompanije vrijedno 2,64 milijuna eura. Korejci u Pragu planiraju smjestiti ključno središte za Europu, akvizicija bi trebala ojačati suradnju Češke i Južne Koreje.

Korean Air kupio je 44 posto udjela u vodećoj češkoj aviokompaniji ČSA za 2,64 milijuna eura. Prvo je to inozemno ulaganje južnokorejske kompanije koja je spomenuti udjel kupila od češke kompanije Czech Aeroholding koja je u državnom vlasništvu. Banka Česká spořitelna, koja je članica austrijskoga Erste Groupa, bila je financijski savjetnik akvizicije.

"Ulazak u strateško partnerstvo s kompanijom iz Azije, čije gospodarstvo jako brzo raste i uspješno je u mnogim sektorima, postavlja temelj za daljnji razvoj češke zrakoplovne industrije. Ovaj će potez također snažno potaknuti ambicije zračne luke Vaclav Havel da postane središte za srednju i istočnu Europu i pridruži se međunarodnoj zrakoplovnoj mreži", izjavio je Franz Hochstrasser, član Uprave Erste Groupa.

Korean Air uveo je izravne letove između Praga i Seula još 2004. godine. Očekuje se da će akvizicija dodatno povećati suradnju između Češke i Južne Koreje.

Prema planu privatizacije, Korean Air u Pragu će napraviti ključno središte transporta za Europu, čime će izravno pomoći da praška zračna luka postane središte za regiju.

ČSA će nastaviti s izravnim letovima sa Seul, koji će od ljeta ići dva puta tjedno. Oba avioprijevoznika članovi su Sky Teama, globalnoga saveza zrakoplovnih kompanija, a već imaju dogovor o unakrsnoj prodaji sjedala na svojim letovima između Europe i Azije.

Azijske kompanije znatno su povećale svoju prisutnost u srednjoj i istočnoj Europi nakon što se te države postale članice Europke unije. Ta je regija, ističu u Ersteu, odavno omiljena destinacija južnokorejskih ulagača, posebice u proizvodnji, inženjeringu, trgovini i nekretninama. Kompanije kao što su Hyundai i Samsung u Češkoj i KIA u Slovačkoj neke su od predvodnika među investitorima.

Njihova prisutnost u toj regiji nudi im savršen pristup potrošačkom tržištu EU, a troškovi rada na razumnoj su raziji. Analitičari Erstea očekuju da će azijske kompanije nastaviti reinvestirati dobit u srednju i istočnu Europu.

Komentirajte prvi

New Report

Close