J&T prodaje dionice Petrola vrijedne 100 milijuna €

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2017. u 13:49
Odlazi drugi najveći vlasnik slovenske kompanije

Dionice kompanije Petrol, 12,8 posto, slovačko-češka financijska grupa stekla je 2014. i 2015. godine.

Drugi najveći vlasnik Petrola, slovačko-češka financijske grupe J&T, već nekoliko mjeseci traži kupca za 12,8% dionica slovenske kompanije, koje ima u vlasništvu, piše portal Siol.net.  O tome su obavijestili Slovenski državni holding (SDH), kojeg vodi Lidia Glavina, i Petrol kojem su dioničari na posljednjoj skupštini dali odobrenje za kupnju vlastitih dionica. S namjerom prodaje dionica Petrola J&T je upoznao i nadzornike Petrola, koji će o tome službeno raspravljati kada dobiju konkretnu ponudu.

Ništa bez odobrenja vlade
Riječ je o dionicama koje je J&T stekao 2014. i 2015., a kupnja je tada uznemirila slovenski državni vrh. Naime, J&T je svoje vlasništvo sakrio iza fiducijarnog računa otvorenog u jednoj češkoj banci, kao i u ciparskoj tvrtki koja je ranije u borbi za hrvatsku naftnu kompaniju Inu akumulirala dionice za mađarsku energetsku kompaniju Mol. Informacija da J&T kupuje dionice Petrola za Mol je u Bratislavi, gdje je sjedište ove financijske grupe, naknadno opovrgnuta.

Nije iznenađujuće što J&T traži izlaz iz Petrola, navodi Siol.net, a razloga je više. U travnju slovačko-češka financijska grupa nije uspjela imenovati svog predstavnika u Nadzorni odbor Petrola. Nakon skupština J&T je izjavio da se vlasnička struktura kompanije treba ogledati u odgovarajućem sastavu Nadzornog odbora Petrola i najavio podnošenje tužbe. Prije skupštine, država je povećala svoj udio u Petrolu. Od Nove Ljubljanske banke (NLB) kupila je tri posto dionica za koje je Slovenski državni holding (SDH) platio oko 20 milijuna eura. Ukupni udio Kada, Soda i SDH porastao je na gotovo 32 posto. K tome, J&T je dobio jasnu poruku da država neće dopustiti skriveno ili čak neprijateljsko preuzimanje Petrola. Prije toga je država Zakonom o izvršenju proračuna osigurala da privatni vlasnici Petrol za povećanje svog udjela iznad 25 posto trebaju dobiti odobrenje vlade.

Više potencijalnih kupaca
Tržišni uvjeti za prodaju dionica Petrola također su povoljni. Veće cijene nafte povećale su prihode Petrola. Iako se vrijednost SBITOP indeksa na Ljubljanskoj burzi u prvih šest mjeseci povećala za 11 posto, Petrolove dionice u istom razdoblju porasle su 15,4 posto. Tijekom tog razdoblja trgovalo se s više od 20 milijuna eura vrijednim dionicama Petrola, koje su bile treće po učestalosti trgovine.

Tržišna vrijednost Petrolovih dionica u vlasništvu grupe J&T trenutno iznosi oko stotinu milijuna eura. To je gotovo dvostruko više od prošlogodišnje neto dobiti Petrola (61,8 milijuna eura), koja je bila niža nego 2015. godine. J&T posjeduje imovinu vrijednu više od deset milijardi eura. Očekuje se da će ove godine vlasnikom 50 posto tvrtke postati kineska financijska korporacija CEFC, koja prije toga treba odobrenje slovačkog regulatora.  Prema nekim informacijama koje navodi Siol.net, zanimanje za stjecanje Petrolovih dionica u vlasništvu grupe J&T pokazalo je više potencijalnih kupaca. Važan dio Petrolovog vlasništva, prema nekim procjenama, gotovo 40 posto, trenutno visi u zraku, objašnjava portal.

U narednim tjednima, prodaju dva posto dionica objavit će Nova KBM. Čak i u DUTB-u očekuju da će se njihov 1,7-postotni udio u Petrolu početi prodavati ove godine. Prema podacima portala, zasad nema dogovora dioničara o mogućoj zajedničkoj prodaji dionica, ali se u sljedećim mjesecima to ne može isključiti.  Dodatna nesigurnost povezana je s Petrolovom vlasničkom stabilnošću. Čak i na kraju prošle godine bilo je registarskih računa, koji su potom zatvoreni, sa 18 posto dionica Petrola, jer mali dioničari nisu prenijeli svoje vlasništvo na račune brokerskih društava.

Rast prihoda i dobiti
Petrol je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio 2,15 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 26 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a porasla je i neto dobit, objavila je krajem prošlog tjedna ta kompanija u izvještaju za dioničare. Neto dobit dosegnula je, naime, 34 milijuna eura, što je šest posto više nego u prvoj polovici prošle godine. Osnovna djelatnost slovenske kompanije, koja je odlično usidrena na naftnim tržištima u državama regije, je prodaja energenata, ali u okviru svojih benzinskih servisa prodaje i robu široke potrošnje.  U prvoj polovici godine Petrol je prodao 1,5 milijuna tona proizvoda od nafte, što je 7 posto više nego lani u istom razdoblju, dok se prodaja zemnog plina u usporedbi s lani smanjila na 704.800 megavatsati. Prema posljednjim podacima, Petrol u Sloveniji i regionalnom okruženju ima nešto više od 490 benzinskih servisa, od toga 106 u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close