Istiskuje li Apple konkurenciju pritiskom na mobilne operatere?

Autor: Bernard Ivezić , 28. svibanj 2013. u 15:21
Eventualna istraga protiv Applea imat će utjecaja i na Hrvatsku, zbog ulaska u EU

Proizvođač iPhonea navodno je mobilne operatere u EU prisiljavao da Appleu daju povlašteni status na štetu svojih konkurenata, pa se provode predistražne radnje.

Najveći telekomunikacijski operateri u EU imaju vremena do 17. lipnja da dostave Europskoj komisiji podatke o tome na koje im načine Apple uvjetuje prodaju iPhonea i da li tehnički ograničava te uređaje korisnicima u Uniji. Financial Times piše kako Komisija sumnja da Apple na taj način pokušava istisnuti konkurentske proizvođače mobitela.

Iz Applea odmahuju na te sumnje i ističu da su njihovi ugovori u cijelosti sukladni zakonima EU. Inače, eventualna istraga protiv Applea imat će utjecaja i na Hrvatsku s obzirom na dobivanje statusa punopravnog članstva u lipnju.

Dominantan igrač

Analitičari ističu da bi ova istraga mogla imati utjecaja i na konkurente, posebno Samsung i druge proizvođače mobitela na Googleovoj Andorid platformi, koji Appleu sve više oduzimaju tržišni udio. Navode, mogla, jer još nije sigurno hoće li Komisija s prikupljenim podacima od operatera imati dovoljno materijala za pokretanja službene istrage i potom donošenje mjera za zaštitu tržišnog natjecanja i kažnjavanje.

Komisija je početkom godine, nakon što je izrazila interes za ovim slučajem, također navela i da prije pokretanja istrage treba utvrditi da li Apple s iPhonom ima značajan tržišni udio. To će pak biti teško pokazati s obzirom da je Samsung, prema podacima agencije IDC, u drugom tromjesečju prošle godine na tržištima zapadne Europe imao 43,6 posto tržišta, Apple 19 posto, a Nokia, kao i Sony po 7,3 posto. Uz to, analitičari navode da tržišni udio Apple kontinuirano pada.

Najbolji uvjeti

FT navodi da je Komisija prošli tjedan poslala nekolicini najvećih mobilnih operatera u Uniji upitnik o Appleu i iPhoneu dug čak devet stranica. On je sastavljen na temelju pojedinačnih pritužbi operatera. U njemu je Komisija pitala da li Apple operatere prisiljava da kupe određenu količinu iPhonea. Pita i da li ih je Apple obvezao da mu nude uvijek bolje uvjete prodaje od konkurencije. Nadalje, da li je Apple korisnicima iPhonea 5 u EU tehnički onemogućio pristup ultra brzim 4G mrežama. FT ističe da je ključno pitanje da li Apple obvezuje operatere da subvencioniraju prodaju iPhonea uz obvezno bolje uvjete od konkurencije. A Bruxellesu je svejedno da li je ta obveza dana pismeno ili usmeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close